Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnificația neștiută a gestului de roadere a unghiilor

Între 25% şi 30% dintre adulţi prezintă obiceiul compulsiv de a-şi roade unghiile. Acest obicei se numeşte onicofagie. Potrivit psihologilor, roaderea unghiilor trădează o tensiune reprimată şi apare cu precădere în cazul persoanelor introvertite, care ţin înăbuşite nemulţumirile, sentimentele de furie şi frustrările.

Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare însă inconştient prin maltratarea propriilor unghii. Este un gest involuntar, de aceea voinţa persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri.

„A-ţi roade unghiile în mod cronic poate creea serioase probleme de sănătate, avertizează Margaret E. Parsons, dermatolog şi membru al asociaţiei. Pe lângă faptul că acest obicei distruge ţesuturile şi împiedică unghiile să crească, el expune pielea din jurul unghiilor unor infecţii severe şi dureroase”.

Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecţii la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură şi invers. În cazuri extreme pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate şi roşii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecţii ale gingiilor şi favorizează apariţia cariilor.

Pe plan psihologic, onicofagia influenţează în mod negativ calitatea vieţii persoanelor afectate, care conştientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relaţiile sociale. Pentru a renunţa la obiceiul roaderii unghiilor, dr. Parsons recomandă: „Trebuie să începeţi prin a vă tăia unghiile foarte scurt pentru a reduce tentaţia roaderii unghiilor. Apoi utilizaţi o soluţie cu gust amar pe care o veţi aplica pe unghii. Aceasta are un efect repulsiv. Acordaţi atenţie aspectului unghiilor, faceţi-vă frecvent manichiura, pentru a avea unghii prea frumoase şi îngrijite pentru a mai fi roase”. Dacă obiceiul roaderii unghiilor survine în caz de anxietate, utilizarea unei mingi antistres vă poate fi de ajutor, scrie adevarul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.