Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator PSD: Dreptul la apărare nu a fost exercitat în cazul Vâlcov

valcov

Presedintele Comisiei pentru cultura a Senatului, Georgica Severin, a sustinut, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea cererii de continuare a urmaririi penale, de retinere si arestare în cazul senatorului Darius Vâlcov, ca dreptul fostului ministru de Finante la aparare 'nu a fost exercitat'.

Severin a invocat faptul ca Darius Vâlcov nu s-a prezentat, marti, la Comisia juridica pentru a-si studia dosarul si pentru a fi audiat de catre senatorii juristi si nu este prezent nici la sedinta plenului Senatului pentru a-si sustine punctul de vedere.

'Voi vota în favoarea cererii Parchetului, dar aici vorbim de Constitutie, care spune asa: nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara încuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Am înteles ca domnul Vâlcov nu a fost ieri la Comisia juridica, nu îl vad acum în sala, deci dreptul la aparare nu a fost exercitat. (...) Nu cer amânare, nu cer nimic. Doar atât: sa se spuna daca domnul Vâlcov ne-a comunicat ca renunta la dreptul de aparare. Asta este cel mai important lucru - dreptul la aparare', a declarat Severin.

În replica, senatorul Vlad Popa a afirmat ca senatorul Darius Vâlcov a fost invitat sa participe atât la sedinta Comisiei juridice, cât si la cea a plenului Senatului, însa 'nu a acceptat'.

Totodata, Popa s-a referit si la prevederile legale în baza carora Senatul a dat un vot, saptamâna trecuta, în cazul cererilor de retinere si arestare preventiva a senatorilor Dan Sova si Darius Vâlcov, precizând ca daca ar fi fost aplicate prevederile constitutionale nu ar fi existat motive pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala.

'Conteaza sa fie invitat. Fiecare are dreptul sa refuze o astfel de invitatie sau sa o accepte. A fost invitat, nu a acceptat. (...) Nu toata lumea întelege sensul corect al Constitutiei sau al unor legi, este adevarat. Dar daca ati fi aplicat dvs. textul din Constitutie, nimeni nu putea sa atace la Curte pentru ca nu avea motive. Aplicând art. 173 noi am atacat la CCR. Asta este diferenta. Nimeni nu va putea acuza de încalcarea unei legi sau unui Regulament, câta vreme ati fi respectat prevederea constitutionala', a sustinut Popa.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a intervenit în discutie pentru a preciza ca baza juridica de adoptare a hotarârilor Senatului nu a fost contestata în plenul Senatului de saptamâna trecuta.

'Domnule senator, o sa va dezamagesc. La votul care a fost exprimat saptamâna trecuta în cazul domnului senator Dan Sova si în cazul domnului senator Darius Vâlcov, temeiul juridic al adoptarii hotarârilor Senatului a fost dezbatut si aprobat în Comisia juridica. Presedintele Senatului nu decide în mod discretionar ce articol sa adopte. Am prezentat în doua rânduri, în sedinta trecuta, baza juridica de adoptare a hotarârii. Am cerut sa va înscrieti la cuvânt si sa va exprimati punctul de vedere. Nu a existat asa ceva', a afirmat presedintele Senatului.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.