Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii proruşi din Parlamentul României. Misiunea continuă!

Acum o lună prezentam o situație cu care m-am confruntat la Comisia pentru drepturile omului din Senatul României, când la propunerea domnului senator PNL, Puiu Haşotti, a fost respinsă în unanimitate inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 Martie 1945, precum şi a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

În fond, propunerea mea vizează modificarea legii astfel încât printre beneficiari să fie incluși și foștii deținuți politici din “Grupul Ilașcu”, mai exact Ilie Ilașcu – condamnat la moarte şi eliberat după 9 ani, Tudor Popa – 15 ani inchisoare executați, Andrei Ivanțoc – 15 ani de închisoare executați și Alexandru Leșco – 12 ani de închisoare executați.

După ce am spus public că respingerea iniţiativei în cadrul Comisiei pentru drepturile omului a fost doar o chestiune de orgoliu politic, am discutat cu senatorii din Comisia pentru muncă. M-am bucurat că ceea ce nu a fost înțeles de senatorii însărcinaţi cu legislaţia în domeniul drepturilor omului, a fost înțeles corect de senatorii care au întocmit raportul pentru modificarea legii cu propunerea de adoptare.

M-am bucurat inutil, întrucât situația s-a schimbat la votul din plenul Senatului României. Domnul senator Puiu Haşotti a insistat cu interpretarea juridică lipsită de temei și a susținut că propunerea nu este corect formulată și că vine în “coliziune cu Constituția”. Nu a explicat, însă, care este articolul din Constituție pe care il încalcă propunerea de modificare a legii, conform căreia patru eroi români să aibă statut de foşti deţinuţi politici în România și să beneficieze de drepturile care decurg din acest statut.

Guvernul României a venit și el cu un punct de vedere adoptat în data de 16 septembrie și transmis Parlamentului în data de 22 septembrie, prin care este reiterată poziţia domnului senator Haşotti exprimată în Comisia pentru drepturile omului, anume că “Grupul Ilașcu” nu poate fi susținut pentru că inițiativa propusă de mine încalcă Constituția. Interesant cine pe cine a convins: Victor Ponta l-a convins pe domnul senator Haşotti sau senatorul PNL a convins Guvernul României să-i umilească pe cei 4 români eroi.

Precizez, totuși, că am primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Curios cum acest organ consultativ de specialitate al Parlamentului, având ca obiectiv principal concordanţa soluţiilor legislative din actele normative cu prevederile şi principiile Constituţiei, nu a invocat încălcarea vreunui articol din Constituția României în cazul iniţiativei mele legislative.

În domeniul scuzelor inventate, Guvernul României susține că nu există sursă bugetară pentru a acoperi acordarea acestor pensii pentru 4 eroi români!!! Iniţiativa nu a fost votată de către plenul Senatului, întrucât a fost solicitată întoarcerea ei în Comisia de muncă pentru „mai multe clarificări”. În realitate, a fost vorba despre schimbarea avizului. Dacă iniţial a acordat un aviz pozitiv, după insistențele senatorilor proruşi din Senatul României, Comisia pentru muncă propune respingerea inițiativei.

Dincolo de neaşteptatele lor cunoştinţe în materie de constituţionalitate, „distinșii” domni nu înţeleg un lucru elementar: aceste decizii neinspirate luate în Parlamentul României au un singur beneficiar de imagine: Rusia. De aceea, eu voi face tot posibilul pentru ca milioane de români să cunoască aceste nedreptăți.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.