Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu dorește îmbunătățirea procesului de deszăpezire și a calității drumurilor din România

deszapezire

Infrastructura și întreținerea drumurilor din România reprezintă o temă dezbătută şi asumată în discursurile politice, dar neasumată şi neaplicată în deciziile politice. În anul 2012, în timpul guvernării USL, una dintre promisiuni viza finalizarea a circa 1000 de km autostradă.  Conform mai multor publicaţii de presă care au analizat subiectul, în timpul guvernării Ponta s-au finalizat puțin peste o zecime dintre proiecte. În consecinţă, multe dintre promisiuni au fost preluate în programul de guvernare lansat de PSD în anul 2016. În ciuda necesităţii acestor nereuşite, Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor, declara la începutul anului: "Nu promit nici un kilometru de autostradă", fapt ce denotă neîncrederea guvernanţilor cu privire la capacitatea de a respecta programul asumat.

În acest an, potrivit unui comunicat de presă, CNAIR a alocat peste 160 de milioane de lei pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor. Cu toate acestea, până la jumătatea anului au fost realizate doar 5% dintre lucrări. Lipsa de operare este îngrijorătoare și se reflectă mai ales în procesele în care CNAIR se judecă şi în prezent cu victimele accidentelor de circulaţie cauzate de calitatea si infrastructura drumurilor. Pagubele solicitate în cadrul proceselor se ridică la peste 4 milioane de euro, cel mai cunoscut fiind cazul unei tinere din Constanţa care a câştigat în anul 2014 o despăgubire de un milion de euro de la CNAIR.

În acest context, senatorul Vasile-Cristian Lungu, preşedinte al organizației PMP Cluj, a înaintat o interpelare ce are ca scop îmbunătăţirea calităţii drumurilor din România. În interpelarea adresată ministerului Transporturilor, senatorul reliefează principalele motive în vederea eliminării nisipului ca substanţă antiderapantă de pe autostrăzi şi drumuri naţionale.

Unul dintre principalele argumente pentru care senatorul PMP propune înlăturarea nisipului în procesul de deszăpezire a drumurilor constă în efectul abraziv al materialului asupra carosabilului. Concret, nisipul deteriorează drumurile prin procesul de frecare la contactul direct dintre carosabilul acoperit de nisip şi autovehicule. În anul 2015, odată cu elaborarea unui regulament de către ANRSC, folosirea nisipului a devenit interzisă pe drumurile judeţene, dar şi in oraşele si comunele din România, aspect amintit în cadrul interpelării de către senatorul Vasile-Cristian Lungu.

Argumentul financiar privind costul redus al nisipului în detrimentul altor substanţe mai calitative, a fost demontat în cadrul interpelării. În acest caz, amortizarea achiziţionării unui alt material antiderapant se realizează prin lipsa ulterioara a necesității unor lucrări de reparații şi curăţare provocate de nisipul de pe carosabil. Utilizarea nisipului, deşi eficient pe termen scurt, afectează drumurile şi generează alte probleme pentru şoferi odată cu trecerea iernii.

De asemenea, un alt motiv esenţial, susţine senatorul, este reprezentat de aspectul pe care îl conferă folosirea nisipului în urma topirii zăpezii. Procesul de înlăturare al acestui material se realizează anevoios, în condiţiile în care nu există un mecanism care să intervină pentru a elimina nisipul rămas pe carosabil după trecerea iernii. Astfel, pe lângă gropile şi denivelările provocate de anotimpul rece, carosabilul capătă o noua bilă neagra din punct de vedere al calităţii dar si al aspectului vizual.

Interpelarea nu este unicul demers al senatorulului Vasile-Cristian Lungu în ceea ce privește îmbunătățirea calității carosabilului din România. Încă de la începutul acestui an, senatorul a solicitat primăriilor din întreaga țară documente oficiale privind contractele cu firmele de deszăpezire dar şi caietele de sarcini pentru a verifica respectarea legilor cu privire la procesul de deszăpezire, dar şi pentru a colecta informaţii în scopul îmbunătăţirii cadrului legislativ.

Senatorul Vasile-Cristian Lungu este implicat în prezent în numeroase inițiative precum siguranța vaccinarea obligatorie sau standardele pentru acceptarea refugiaților in Romania. Cu toate acestea, senatorul PMP considera esențială remedierea normelor legate de carosabilul din Romania, întrucât dorește o Românie aliniata standardelor occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.