Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a adoptat legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale

senat

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 105 voturi 'pentru', doua voturi 'impotriva' si o abtinere, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, proiect trimis la reexaminare de Presedintele Romaniei.

Proiectul merge la Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala.

Comisia parlamentară pentru modificarea legilor electorale a aprobat marţi cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru Legea finanţării partidelor politice, cea mai importantă modificare fiind aceea că împrumuturile angajate de partide trebuie restituite în termen de trei ani, iar toate împrumuturile, indiferent de sumă, trebuie să se facă prin transfer bancar.

'Am aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis cu privire la legea finanţării partidelor politice, toate punctele au fost aprobate în unanimitate în comisie. Cel mai important lucru este că am reglementat acea problemă a împrumuturilor semnalată de preşedinte. Problema care era semnalată era aceea că împrumuturile ar fi putut prin nerestituire să se constituie în subvenţie mascată şi împrumuturile în numerar erau un pericol de reprezenta un fel de spălare de bani. Am reglementat aceste lucruri prin introducerea unor termeni foarte fermi de restituire a împrumuturilor de maximum trei ani şi obligativitatea ca toate împrumuturile, indiferent de sumă, să se facă numai prin transfer bancar pentru a se putea verifica existenţa sumei respective', a spus preşedintele comisiei, Mihai Voicu.

El a adăugat că dacă împrumutul respectiv nu este restituit în trei ani, suma va fi contabilizată în mod automat de Autoritatea Electorală Permanentă la capitolul donaţii, se introduce în calculul de plafonare atât totală, cât şi individuală, iar dacă această nerestituire va atrage după sine depăşirea vreunuia dintre cele două plafoane, intervin prevederile legale, adică confiscarea sumei şi aplicarea unei amenzi.

În ce priveşte finanţarea din banii de la buget a campaniilor electorale, Voicu a precizat că AEP a făcut un calcul privind impactul financiar, evaluat de Ministerul de Finanţe şi cu un punct de vedere favorabil de la Guvern.

 

'Calculul este făcut pe scenarii, pentru că nimeni nu poate şti câte partide vor depăşi acest prag de finanţare, însă cred că un buget pe un scenariu rezonabil, ba chiar mai mare decât numărul de partide care ar putea să treacă acest prag acoperitor, ar fi undeva spre 30 de milioane de euro pentru un scrutin, oricare ar fi el. Această cifră nu cred că va fi atinsă, este pe un scenariu cu mai multe partide decât cele ce se iau acum în calcul în sondaje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.