Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a adoptat, TACIT, iniţiativa legislativă a lui Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae: Pe cine vizează, în ciuda avizului NEGATIV al Guvernului

Facebook Liviu Plesoianu
Liviu Plesoianu

Iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care înăspreşte condiţiile de funcţionare a ONG-urilor a fost adoptată tacit luni de plenul Senatului. Propunerea a trecut în pofida avizului negativ al Guvernului şi a criticilor dure din partea partidelor de opoziţie, care au arătat că iniţiativa va reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie, de către deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, şi de senatorul social-democrat Şerban Nicolae. Printre prevederile sale este condiţionarea acordării unui ONG a statutului de ”organizaţie de utilitate publică” de faptul că ”nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.”, scrie news.ro.

Citește și: Transfer istoric la FCSB: Ce sumă uriașă i-a intrat în cont patronului Gigi Becali

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: 40% – Servicii Sociale (Asistenţă-Protecţie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate şi Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport; 30% – Educaţie; 10% – Ştiinţă, Cercetare, Inovaţie, Mediu şi Protecţia Animalelor, Protecţia Consumatorului; 10% – Valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale –Tradiţii şi Patrimoniu Cultural; 10% – Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să cear reînnoirea acestui statut la fiecare 5 ani. Proiectul stabileşte şi condiţiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG.

Citește și: EXCLUSIV! Statul paralel există! Vezi cine face parte de fapt din el – detalii interesante

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Opoziţia a criticat dur iniţiativa legislativă, despre care spun că are intenţia de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.

Citește și: Revoluție în comerțul online: Ce profit uriaș le-a adus cel mai mare eveniment de shopping din an celor de la eMAG

”În ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afectează mecanismul 2%, cele „civice” sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea şi siguranţa publică. Astăzi pe ordinea de zi a plenului Senatului se află aşa zisa Lege Pleşoianu, semnată de altfel şi de Şerban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai puţin decât suspendarea şi încetarea de drept a activităţii ONG-urilor care nu publică semestrial în Monitorul Oficial declaraţia de venituri şi cheltuieli, cu evidenţierea distinctă a persoanelor şi activităţilor care generează veniturile asociaţiei sau fundaţiei precum şi a valorii fiecărui venit în parte”, a declarat senatoarea USR, Florina Presadă.

”Practic, PSD este deranjat de organizaţiile civice şi nu le găseşte utilitatea în angrenajul democraţiei româneşti”, a mai spus aceasta.

Citește și: Surprize, surprize! Cine-i va lua locul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA

La rândul său, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi i-a solicitat preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, retragerea din Parlament a proiectului de lege privind organizaţiile nonguvernamentale întrucât ar reprezenta ”un act mascat de cenzură” prin impunerea de obligaţii birocratice suplimentare şi interdicţia de a desfăşura ”activităţi de opoziţie” faţă de un partid politic.

„Modificarea legislativă pe care PSD o propune cu privire la asociaţii şi fundaţii este, în fapt, un act mascat de cenzură la adresa organizaţiilor non-guvernamentale. Problema mi-a fost adusă în atenţie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasă în domeniu şi trebuie remediată cât mai repede”, a susţinut Ovidiu Raeţchi.

Citește și: Premierul le-a tăiat ”leafa”: Cine va primi mai puțin odată cu rectificarea bugetară și cui a hotărât Mihai Tudose să dea mai mulți bani

Raeţchi a reclamat faptul că proiectul de lege iniţiat de către social-democraţii Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, impune poveri birocratice suplimentare şi prevede dizolvarea unui ONG în 30 de zile dacă nu respectă obligaţia de a raporta bianual, în Monitorul Oficial, sursele de venit şi cheltuielile.

”Modificarea legislativă pleacă de la premisa că ONG-urile trebuie să fie supravegheate şi controlate într-o măsură mai mare decât firmele, ca şi cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi îngreunarea activităţii acestora”, consideră Raeţchi.

Citește și: Decizie finală în procesul dintre Loredana Groza și Gabi Luncă: Cine a avut câștig de cauză

O altă prevedere care îl nemulţumeşte pe Raeţchi este „obligaţia de a nu desfăşura activităţi politice de orice natură: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”, întrucât prevederea ar putea duce la abordări abuzive.

”Monitorizarea şi sancţionarea partidelor şi a oamenilor politici reprezintă o funcţie de bază a organizaţiilor non-guvernamentale şi aceasta nu trebuie sub nicio formă îngrădită. ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea după protestele masive generate de OUG 13 şi de aceea, solicit retragerea iniţiativei legislative a PSD”, susţine deputatul PNL.

Citește și: Uzina etalon a Epocii de Aur, pe lista datornicilor către bugetul statului: Ce loc ocupă și la ce valoare au ajuns contribuțiile neplătite pentru angajați

El aminteşte că state precum Rusia sau China impun restricţii ONG-urile deoarece pleacă de la premisa unui sector nonguvernamental ”conspiraţionist”. ”Sper că Liviu Dragnea nu vrea să pună România în rândul acestor state, continuând delirul anti-ONG al Gabrielei Firea de la şedinţa CGMB de zilele trecute”, a conchis Ovidiu Raeţchi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.