Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul american a confirmat-o pe Kay Bailey Hutchison în funcţia de ambasador la NATO

smu.edu
Kay Bailey Hutchison

Senatul american a confirmat-o joi pe Kay Bailey Hutchison, fost senator republican din partea statului Texas, în postul de reprezentant permanent al SUA la NATO, transmit vineri DPA şi EFE, potrivit agerpres.

Kay Bailey Hutchison fusese propusă în această funcţie de Casa Albă la data de 30 iunie.

Citește și: Incendiu VIOLENT la un zgârie-nori din Dubai, unul dintre cele mai înalte din lume / VIDEO

În vârstă de 74 de ani, Hutchinson, de profesie avocat şi fostă jurnalistă de televiziune, a fost membră a Senatului american între 1993 şi 2013.

La summitul Alianţei desfăşurat în luna mai la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump i-a criticat pe majoritatea liderilor celorlalte state membre pentru că acestea nu contribuie mai mult la apărarea comună, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

În timpul campaniei prezidenţiale, Donald Trump s-a referit la NATO ca la o alianţă 'învechită' şi a pus sub semnul întrebării angajamentul SUA faţă de garanţiile de apărare colectivă prevăzute de Articolul 5 din Tratatul de la Washington, condiţionându-l de contribuţiile financiare ale statelor membre. La summitul de la Bruxelles el a evitat să exprime acest angajament, pe care l-a formulat însă ulterior, de la Casa Albă.

Cu prilejul audierii sale în Senat la 20 iulie, Hutchison a declarat că preşedintele Trump recunoaşte că NATO este 'o alianţă importantă şi de succes'. 'NATO nu este perimată', a afirmat ea, dând asigurări că SUA îşi vor respecta angajamentul faţă de apărarea comună a statelor membre.

Citește și: Şeful NATO: Relaţiile cu Rusia sunt cele mai 'dificile' de la sfârşitul Războiului Rece

Înaintea intrării în vacanţa de vară, Senatul a validat şi alte numiri ale administraţiei Trump, printre care cea a noului director al Agenţiei pentru Dezvoltare a SUA (USAID), în persoana lui Mark Andrew Green.

Tot în şedinţa de joi, Senatul l-a confirmat ca ambasador în Marea Britanie pe un simpatizant al Partidului Republican, Richard Wood Johnson IV, proprietarul echipei de fotbal american New York Jets şi contributor important la campania lui Trump în 2016.

De asemenea, pentru postul de ambasador în Canada a fost confirmată Kelly Knight Craft, o altă simpatizantă a Partidului Republican şi care a strâns fonduri pentru acesta în campaniile de anul trecut. Ea a colaborat cu echipa americană în renegocierea Acordului nord-american de liber schimb (NAFTA).

Au mai fost confirmaţi viitorii ambasadori în Portugalia - George Edward Glass, om de afaceri în domeniul imobiliar şi donator la campaniile republicane de anul trecut -, şi în Italia - finanţistul Lewis Eisenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.