Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul francez denunţă politica de 'deradicalizare' a jihadiştilor: 'Este un eşec, un fiasco total'

Politica de 'deradicalizare' a jihadiştilor în Franţa este 'un eşec', acest 'fiasco total' impunând regândirea întregii politici, potrivit unui raport intermediar redactat de o misiune de informare a Senatului, dat publicităţii miercuri, transmite AFP, conform agerpres.

Misiunea de informare privind 'dez-îndoctrinarea şi reinserţia jihadiştilor în Europa' a fost creată în contextul valului de atentate jihadiste fără precedent care a lovit Franţa în 2015 şi 2016, şi care s-a soldat cu 238 de victime.

Citeşte şi: Francezii s-au săturat de propriii politicieni şi îl vor pe Barack Obama candidat la prezidenţiale

'Este un fiasco total, totul trebuie regândit, totul trebuie reconstruit', a comentat preşedintele comisiei juridice din Senat, Philippe Bas, într-o conferinţă de presă.

El s-a referit la unicul centru de deradicalizare funcţional în Franţa, deschis doar pentru voluntari, la Pontourny (centru), care a provocat nemulţumirea locuitorilor din zonă şi care în prezent este gol.

Potrivit însă Ministerului de Interne, deradicalizarea este un fenomen real: la sfârşitul lui 2016, au fost înregistrate aproape 12.000 de semnalări prin intermediul unui număr de telefon gratuit şi al serviciilor de securitate. De asemenea, 2.200 de persoane sunt monitorizate de o asociaţie neguvernamentală. În închisori, guvernul a decis să înfiinţeze 'secţii pentru deţinuţii violenţi', pe lângă şase 'secţii de evaluare a radicalizării'.

În aceeaşi conferinţă de presă, senatoarea ecologistă Esther Benbassa, co-raportor al misiunii, a criticat politica de repartizare în celule a deţinuţilor radicalizaţi şi 'graba' cu care programele de deradicalizare au fost concepute.

Citeşte şi: Moscova SE RĂSTEŞTE la Occident: 'Nu ştiam că există fiara care să spună ursului ce să facă'

Ea a denunţat mai ales un 'business al deradicalizării', explicând că, 'în pofida bunăvoinţei lor, mai multe asociaţii, în căutare de finanţări publice în perioadă de criză de fonduri, s-au îndreptat, fără a avea mare experienţă, spre sectorul deradicalizării'. Senatoarea a cerut autorităţilor să 'schimbe concepţia' în acest domeniu, punând accentul pe socializare, reinserţie şi urmărirea fiecărui caz în parte.

Raportul definitiv al misiunii de informare a Senatului urmează să fie făcut public în luna iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.