Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul, modificări importante la legea MApN: Cum va fi numit directorul DGIA

senatul

Proiectul de modificare a legii MApN, care include, printre altele, prevederi referitoare la numirea directorului Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) şi subordonarea Clubului Sportiv 'Steaua', a fost adoptat marţi de Senat, în calitate de Cameră decizională, anunță Agerpres.

Prin amendamentele adoptate în Comisia de apărare din Senat şi însuşite ulterior de plen a fost actualizat cadrul normativ incident domeniului apărării, redefinită structura de forţe şi introdusă o nouă clasificare a forţelor armatei, aliniată la standardele NATO, alinierea atribuţiilor DGIA la cerinţele actuale ale mediului de securitate, corelarea prevederilor legii cu atribuţiile specifice Companiei Naţionale "Romtehnica".

Cea mai mare parte a amendamentelor adoptate de Comisia de apărare aparţin senatorilor PSD Gabriel Leş (actual ministru al Apărării), Şerban Nicolae şi Tit-Liviu Brăiloiu.

Citește și: A fost aprobată legea uceniciei: Ce înseamnă aceasta

Unul dintre amendamentele adoptate de senatori prevede că numirea directorului DGIA este făcută de ministrul Apărării, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În legea în vigoare se prevede că numirea directorului general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării este făcută de ministrul Apărării, cu aprobarea CSAT.

În forma iniţiatorului (Guvernul), proiectul stabileşte că şeful DGIA este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege.

Un alt amendament adoptat Senat prevede că în compunerea MApN sunt organizate şi funcţionează, în subordinea ministrului Apărării Naţionale, următoarele structuri: Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", Academia Tehnică Militară, Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General dr. aviator Victor Atanasiu" şi Clubul Sportiv al Armatei "Steaua".

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării a fost adoptat în plenul Senatului cu 97 de voturi pentru.

De asemenea, plenul a adoptat un act normativ cu raport tot din partea Comisiei de apărare din Senat, iniţiat de senatorul Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale. Propunerea legislativă asigură cadrul legal necesar participării forţelor armate române la misiuni şi operaţiuni pentru implementarea noilor măsuri NATO.

În acest caz, Senatul este prima Cameră sesizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.