Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sentinţă definitivă: Torţionarul Vişinescu - 20 de ani de închisoare

Alexandru_Visinescu

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

La ultimul termen al procesului din 27 ianuarie, avocata lui Vişinescu a declarat că deţinuţii de la Râmnicu Sărat au murit deoarece au fost aduşi în stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detenţie mai dur. Mai mult, Vişinescu nu a făcut decât să respecte regulamentele în vigoare şi chiar a fost sancţionat de superiorii săi atunci când a acceptat ca deţinuţii să primească vizite şi pachete de acasă, informează Agerpres.

În plus, avocata a cerut ca în cazul lui Vişinescu să se aplice prevederile Codului penal din 1936 de pe vremea regelui Carol al II-lea, situaţie în care faptele s-au prescris. 

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut menţinerea condamnării de 20 de ani, susţinând că această perioadă lungă de detenţie poate îl va determina pe Vişinescu să scrie o carte în care să îşi ceară iertare deţinuţilor care au suferit în penitenciar. "Oricum nu cred că va sta mai mult de 10 ani în închisoare. Dacă ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detenţie pe viaţă", a mai spus procurorul. 

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani de închisoare şi degradarea militară pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase. 

Tot atunci, instanţa a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro. 

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici. 

Procurorii susţin că, în perioada 1956 - 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. 

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate. 

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate. 

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL; foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive; foste cadre de conducere după 23 august 1944; foste cadre MAI după 23 august 1944; foşti conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate. 

"Condiţiile de viaţă din Penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum reies din documente şi au fost descrise şi de foştii deţinuţi, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vişinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic", susţin procurorii. 

Până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vişinescu.

***

MINUTA: Cu majoritate: I. Respinge, ca nefondat apelul declarat de inculpatul Vişinescu Alexandru, împotriva sentinţei penale nr.122/F din 24 iulie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în dosarul nr. 3986/2/2014 (2103/2014). II. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de părţile civile Eremia Nicoleta, Iacob Elena şi Cernea Anca Maria, împotriva aceleiaşi sentinţei penale. III. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de intimatele părţi responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, împotriva aceleiaşi sentinţei penale. Obligă apelantul inculpat Vişinescu Alexandru la plata sumei de 630 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 430 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelantele părţi civile Eremia Nicoleta, Iacob Elena şi Cernea Anca Maria, la plata sumei de câte 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Obligă, apelantele părţi responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. ------------------------ Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului declarat de inculpatul Vişinescu Alexandru, împotriva sentinţei penale nr. 122/F din 24 iulie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 3986/2/2014 (2103/2014), numai în ceea ce priveşte latura penală a cauzei, desfiinţării sentinţei penale şi, în baza art. 16 lit. f teza a II-a Cod procedură penală, încetării procesului penal pornit împotriva inculpatului Vişinescu Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 2312 Cod penal de la 1936, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.