Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfârșitul Schengen ar implica costuri de 110 miliarde de euro pentru UE

schengen

O reintroducere cu titlu permanent a controalelor la frontierele nationale ar costa statele din zona Schengen în jur de 110 miliarde de euro în decursul urmatorilor 10 ani, indica un studiu realizat de centrul de reflectie France Strategie, afiliat biroului premierului francez, transmite Reuters.

Potrivit studiului publicat miercuri, costurile reducerii activitatilor turistice si de transport ar echivala cu 0,8% din PIB al Uniunii Europene pe urmatorii 10 ani.

Numai pentru Franta, costurile sunt estimate la 1-2 miliarde de euro pe termen scurt, echivalent cu 0,5% din PIB al tarii, estimeaza autorii studiului.

'Pe termen lung, generalizarea controalelor permanente la frontiere ar echivala cu o taxa de 3% pe schimburile comerciale între tarile din Schengen, ceea ce ar conduce la un declin structural al comertului de 10 pâna la 20 de procente', au calculat expertii francezi.

Jumatate din costuri ar fi provocate de reducerea turismului, 38% de impactul asupra lucratorilor transfrontalieri, iar restul de 12% de costurile suplimentare la transportul de marfuri, conform estimarilor France Strategie.

Sub presiunea valului de migratie fara precedent în ultimele decenii, sase dintre cele 26 state din Spatiul Schengen au reintrodus controale temporare la frontierele nationale.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.