Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfatul nutriționistului pentru o dietă sănătoasă în Săptămâna Mare

legume

Nutritionistul Lygia Alexandrescu recomanda celor care doresc sa posteasca sau sa urmeze o dieta vegetariana sa includa în meniu fructe, legume, cereale, nuci si seminte ce acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine.

'Este aprilie si se simte parfumul unic al Sarbatorilor de Paste. Si la nivel alimentar multi dintre noi, din diverse motive, religioase sau de sanatate, alegem sa postim sau sa urmam o dieta vegetariana. Referitor la aceasta dieta se ridica deseori urmatoarea întrebare: poate acest program alimentar sa furnizeze nutrientii necesari unei bune functionari a organismului? Raspunsul este: categoric, da. O dieta vegetariana diversa care sa includa fructe, legume, cereale, nuci si seminte acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Si aici un rol important îi revine nutritionistului care poate stabili un program nutritional echilibrat, mai ales si în situatia în care persoana în cauza are si un surplus de kilograme care trebuie pierdute', a afirmat Alexandrescu.

Potrivit acesteia, aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si zaharului, sunt surse de proteine. Cartofii, pâinea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.

Dietele vegetariene sunt sarace în lipide ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer a celor care aleg acest regim alimentar, a precizat Alexandrescu.

Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos.

'Vitamina D nu se gaseste în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamâna, este suficienta pentru sinteza vitaminei D. Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat si se gaseste în legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandata zilnic. Se gaseste în cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci', a explicat Lygia Alexandrescu.

Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana, absorbtia fierului fiind favorizata de prezenta vitaminei C. Consumul alimentelor bogate în vitamina C, alaturi de cele bogate în fier este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele, strugurii si pepenele, a adaugat nutritionistul.

'Vitamina B12 este continuta în cantitati limitate în alimentele de provenienta vegetala. Asadar suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate', a spus Alexandrescu.

În opinia sa, câteva variante de mic dejun de post ar putea fi: germeni de ovaz fierti cu fructe proaspete, musli cu suc proaspat de citrice sau salata de fructe proaspete, unt de arahide, magiun de prune, pâine cu secara, pasta de linte.

Pentru prânz: ciorba de loboda cu bors de legume cu germeni de grâu sau de ovaz, salata de cruditati cu seminte de dovleac, orez fiert cu salata de cruditati, mâncare de fasole verde/galbena cu salata de rucola, andive, spanac, avocado proaspat cu salata verde si zeama de lamâie, cartof copt în coaja, legume înabusite, supa de linte, humus, fasole batuta.

Cina ar putea consta în: ghiveci de legume, supa crema de legume, legume pe grill cu zeama de lamâie si usturoi, porumb fiert, mâncare de leurda/stevie/spanac cu usturoi verde si mamaliguta, salata de radacinoase cu miez de nuca.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.