Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfaturile unui celebru medic: Spune cum ne putem feri de cancer

cancer

Un celebru medic face un anunţ extrem de important. Ce trebuie să facem pentru a nu avea probleme cu cancerul şi pentru a nu contacta această cruntă boală. Unul din cinci romani isi pierde viata din cauza tumorilor maligne, arata un studiu al Ministerului Sanatatii, dar o serie de obiceiuri pot reduce riscul de cancer, sustine medicul clujean, Dan Eniu. „Putem lupta impotriva acestui flagel in ascensiune prin modificarea stilului de viata si prin colaborarea cu specialistii in domeniu. Secretul sta in informare: un om informat este un om puternic”, sustine conferentiarul universitar doctor, Dan Eniu, conform adevarul.ro.

Citeşte şi: DOLIU la Manchester City înaintea meciului cu Steaua: Un fost fotbalist a fost ucis / VIDEO

Renuntarea la fumat, consumul moderat de alcool, miscarea fizica zilnica, alimentatia potrivita, reducerea stresului, evitarea expunerii brutale la soare sunt cativa factori care reduc riscul aparitiei cancerului, spune doctorul Dan Eniu. La initiativa Comisiei Europene a fost adoptata Codul European impotriva Cancerului care contine 12 puncte:

1. Nu fumati. Nu utilizati nicio forma de tutun.

2. Eliminati fumatul acasa. Sprijiniti politicile in favoarea interzicerii fumatului la locul de munca.

3. Luati masuri pentru a avea o greutate corporala sanatoasa.

4. Fiti activ fizic in viata de zi cu zi. Limitati perioadele de timp petrecute stand asezat.

5. Adoptati o dieta sanatoasa: consumati din abundenta cereale integrale, leguminoase, legume si fructe. limitati alimentele bogate in calorii (alimente cu continut crescut de grasimi sau zahar) si evitati bauturile indulcite. evitati carnea prelucrata; limitati carnea rosie si alimentele cu un continut ridicat de sare.

6. In cazul in care consumati alcool de orice fel, limitati-va consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine sa nu beti alcool deloc.

Citeşte şi: Marian Godină dă noi detalii despre accidentul lui Șerban Huidu: Ce și-a adus aminte polițistul

7. Evitati expunerea exagerata la soare, in special in cazul copiilor. Utilizati produse de protectie solara. Nu utilizati aparate de bronzat.

8. La locul de munca, respectati instructiunile privind sanatatea si securitatea in munca pentru a va proteja de substantele cancerigene.

9. Aflati daca sunteti expusi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural in locuinta dumneavoastra. Luati masuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.

10. Pentru femei: alaptarea reduce riscul de cancer al mamei. Daca puteti, alaptati-va copilul. Terapia hormonala de substitutie (THS) creste riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Limitati utilizarea THS.

11. Asigurati participarea copiilor dumneavoastra la programele de vaccinare pentru: hepatita B (pentru nou-nascuti) virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).

12. Participati la programele organizate de screening pentru cancer: colorectal (la femei si barbati) mamar (la femei), de col uterin (la femei).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.