Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfidând criticile americane, Israelul legalizează 4000 de locuinţe în Cisiordania ocupată

Parlamentul israelian (Knesset) a aprobat luni, în lectură preliminară, un proiect de lege controversat ce permite trecerea în legalitate a 4.000 de locuinţe construite fără autorizaţie de colonişti pe terenuri private palestiniene în Cisiordania ocupată, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pentru a intra în vigoare, proiectul, susţinut de guvernul condus de Benjamin Netanyahu, mai trebuie aprobat în trei lecturi în parlament.

DEZVĂLUIRI: Cine l-a TURNAT la DNA pe Sorin Blejnar

Luni, în favoarea proiectului, care a suscitat deja critici puternice din partea comunităţii internaţionale, au votat 60 de deputaţi, iar împotrivă s-au pronunţat 49.

Proiectul de lege este rezultatul unui compromis între premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul educaţiei, Naftali Bennett, liderul partidului naţionalist religios Căminul Evreiesc şi partizan fervent al colonizării. Cei doi au ajuns la un acord privind deplasarea a 40 de familii din colonia Amona, situată în apropiere de Ramallah, şi a cărei desfiinţare până la data de 25 decembrie fusese ordonată de Curtea Supremă.

Textul vizează să aducă în legalitate din punctul de vedere al dreptului israelian cele 4.000 de locuinţe situate în 55 de colonii aşa-zis 'sălbatice', conform organizaţiei israeliene anticolonizare 'Pacea acum'.

Vești proaste pentru românii din Anglia: Au nevoie de DOCUMENTE SPECIALE pentru a munci și locui

La rândul său, Isaac Herzog, şeful opoziţiei de stânga, a denunţat proiectul legislativ, calificând adoptarea sa drept o 'sinucidere naţională'.

Coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a afirmat luni, într-un comunicat, că 'obiectivul (proiectului de lege) este să ofere o protecţie unor colonii ilegale construite pe proprietăţi private palestiniene'. 'Îi încurajez pe deputaţii israelieni să reconsidere o astfel de măsură ce ar putea avea consecinţe legale foarte importante în toată Cisiordania ocupată'.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a criticat duminică politica de colonizare dusă de guvernul Netanyahu, considerată un 'obstacol' în calea unei soluţii cu două state, israelian şi palestinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.