Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Shhaideh: Ne-am propus ca procesul de acreditare a autorităţilor de management să fie definitivat

inquamphotos.com / Octav Ganea
sevil shhaideh

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi Mihaela Toader, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au întâlnit marţi cu o delegaţie a Comisiei Europene (CE), prilej cu care Shhaideh a anunţat că şi-a propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităţilor de management să fie definitivat. Delegaţia CE a fost condusă de Zoltán Kazatsay, director general adjunct, Directoratul General pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL).

Cu privire la programele europene din cadrul financiar european 2014-2020, au fost trecute în revistă situaţia actuală în ceea ce priveşte procesul de desemnare a autorităţilor de management, motivele de întârziere şi posibilităţile de avansare a procesului. "Am început anul 2017 foarte activ. Încă din primele zile, am stabilit ce avem de făcut ca să recuperăm întârzierile legate de fondurile europene. Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm să facem noi în câteva luni, astfel încât la finalul anului să avem sume de rambursat de la Comisia Europeană de 5,2 miliarde euro. În acest sens, ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităţilor de management să fie definitivat. Reorganizarea Ministerului s-a realizat cu scopul accelerării absorbţiei fondurilor europene. Astfel, am inclus în fişele de post pentru personalul alocat autorităţilor de management criterii de performanţă. Fiecare angajat cu atribuţii în domeniu are, şi este o premieră, obiective şi termene clare de respectat. În felul acesta, reuşim să motivăm şi să responsabilizăm întregul aparat şi să ne respectăm angajamentele luate", a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, citată în comunicat.

Până în prezent, România are desemnate autorităţi implicate în managementul şi controlul a trei programe, toate gestionate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE). Ministerul a asumat data de 30 aprilie ca termen limită de transmitere a pachetelor de documente către Autoritatea de Audit. Cu acest prilej, Zoltan Kazatsay, director general adjunct DG EMPL, a subliniat că România trebuie să continue reformele şi să accelereze absorbţia fondurilor europene şi a dat asigurări de toată disponibilitatea şi deschiderea în vederea unei colaborări fructuoase între cele două instituţii.

Preluarea activităţii din domeniul fondurilor structurale şi de investiţii de către MDRAPFE implică revizuirea cadrului procedural cu privire la sistemul de management şi control al programelor gestionate, activitate aflată în curs de finalizare. Conform sursei citate, alte măsuri stabilite de minister pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene 2014-2020 sunt lansarea, în acest an, a apelurilor de proiecte pentru toate liniile de finanţare şi achitarea fără întârzieri a facturilor depuse de beneficiarii programelor.

Oficialii au discutat şi despre câteva dintre măsurile deja luate de actualul Guvern pentru a creşte gradul de ocupare a forţei de muncă în România: programul Prima chirie, prin care este decontată chiria pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la minim 50 de km de domiciliul curent, programul de Internship în administraţia publică, programul de ucenicie, conform Agerpres. O altă măsură este aprobarea programului Start up nation, care prevede acordarea unui ajutor de minimis nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru cei care vor să îşi deschidă o afacere cu minim doi angajaţi, pe o durată de cel puţin trei ani, obiectivul fiind încurajarea micilor întreprinzători, se precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.