Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Simbolul libertății presei post-revoluționare', la un pas să cadă sub asaltul Moscovei

TV

stiripesurse.ro vă prezintă o sinteză cu principalele subiecte din presa zilei, având ca temă centrală un articol din cotidianul Național referitor la implicarea Moscovei în achiziționarea celor mai importante televiziuni din România.

Național:

Iata ca, la doar o luna de cand dezvaluiam concluziile alarmante ale unui raport  contrainformativ cu privire la faptul ca Moscova, prin intermediul unor posibili „investitori paravan” banuiti a avea legatura cu finantele temutului FSB a autorizat o complexa operatiune de „shopping” a celor mai importante televiziuni romanesti, drept parte a unui plan mult mai amplu de deturnare a opiniei publice din tara noastra, lucrurile se precipita deja. Iar dupa ce o banca moscovita apropiata Kremlinului a intrat deja masiv in actionariatul DIGI, cea mai moderna, cel putin din punct de vedere al tehnicii, televiziune de la noi, vine acum randul chiar „simbolului libertatii presei post-revolutionare” sa cada sub asaltul Moscovei. Pentru ca, pur si simplu, o companie chineza cunoscuta pentru relatiile mai mult decat stranse cu „noul imperiu” rusesc al lui Vladimir Putin si-a anuntat deschis intentia de a cumpara de la Central European Media cele patru statii de televiziune detinute in Europa Centrala si de Est, inclusiv PRO TV-ul romanesc!
Iar socul este cu atat mai mare cu cat, cu doar cateva saptamani in urma, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii i-a dat aceleiasi companii avizul pentru achizitia KMGI, detinatoare, printre altele, a celei mai mari rafinarii din Romania. Si pentru ca asaltul financiar sa fie unul total, Guvernul Romaniei a primit si o prima oferta de 200 de milioane de dolari pentru a-si vinde participatia statului la Rafinaria Petromidia! In timp ce capitalul injectat prin cumpararea actiunilor la DIGI de catre rusi este deja folosit in negocierile purtate pentru achizitionarea unei alte televiziuni generaliste, PRIMA TV. Si uite cum, in timp ce statul roman da miliarde de euro pe niste avioane care oricum nu se pot opune vreodata tavalugului Armatei Rusii si serviciile secrete stau cu ochii pe cer si pe mare sa vada cand ne invadeaza rusii, acestia ne cumpara deja la bucata! Ca doar FSB-ul de acum prefera invaziile financiare in locul celor militare, mai ales in fata unor structuri informative slabite si ale unor lideri politici nauci ca in Romania zilelor noastre…
„Rublele”  lui Teszari, bune pentru PRIMA
Structurile statului roman au fost pur si simplu paralizate de miscarea surprinzatoare de pe piata mass-media romaneasca, in urma careia o banca ruseasca identificata de catre contraspionajul nostru drept „investitor strategic al regimului Putin, suspecta a avea puternice legaturi cu FSB” a intrat puternic in actionariatul companiei Digi Communications N.V. Bucuresti, ajungand astfel la butoanele imperiului „DIGI-RCS&RDS”. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Toti de afara vad derapajele grave din ultimele luni, dar incearca sa nu transforme in mod oficial Romania intr-un caz. Din acel moment, totul se complica. La Bruxelles, unde am petrecut cateva zile, cu totul altele sunt prioritatile acum: Polonia, Ungaria si, mai nou, Spania. Nimeni nu mai are chef de inca un copil-problema. Odata recunoscuta si verbalizata, problema se cere a fi rezolvata, iar UE s-a dovedit pana acum neputincioasa in cazurile amintite mai sus.
Apoi, oficialii europeni s-au cam saturat pana peste cap de noi. Privesc cu groaza la momentul 2019, cand Romania va prelua presedintia UE, si constata ca vine un esec administrativ. Pregatirile in dosarul presedintiei UE au ramas mult in urma, iar daca nu-si face temele la timp, tara noastra pur si simplu va fi incapabila sa conduca o masinarie birocratica atat de complexa sau se va lasa pilotata de altii mai priceputi.
Avand mainile ocupate deja cu Polonia si Ungaria, confruntata cu miscari secesioniste in interiorul ei, cu ascensiunea extremei drepte si a fortelor anti-europene, cu valurile de migranti, cu un Brexit periculos si cu tendinta de inchidere din spatiul Schengen, UE va avea tendinta sa evite aparitia unor noi crize pe teritoriul ei, necum sa se confrunte deschis cu ele. Apoi, socialistii europeni au pierdut masiv teren dupa infrangerea istorica din Germania, asa ca liderii lor vor avea si mai putina autoritate asupra unuia ca Dragnea. Martin Schultz si Frans Timmermans au pierdut alegerile la ei in tara si oricat il detesta pe liderul PSD nu prea pot niste perdanti sa tina predici unui castigator. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Aceasta este astăzi situaţia României în Uniunea Europeană, iar o vizită la sediul din Luxemburg al celei mai mari bănci publice din Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiţii, îţi dă exact acest sentiment.
Ce poţi să mai ceri tu, ca ţară din est, care abia înţelegi mecanismele de funcţionare a Uniunii Euro­pe­ne, când jumătate din con­ferinţa ţinută de şefii băncii se discută despre ieşirea Marii Britanii din UE şi impactul Brexitului asu­pra funcţionării băncii în viitor?
Pentru România, Banca Europeană de Investiţii ar trebui să fie cel mai bun partener la proiectele pentru investiţii în infrastructură pe termen lung, de 20-30 de ani. Însă noi nu am fost în stare, deşi suntem de 10 ani membri ai UE, să convin­gem până acum banca să ne finanţeze trecerea Carpaţilor cu autostradă, centura Bucureştiului sau un tren de mare viteză între Nădlac şi Constanţa.
Primul impuls este să spui că de fapt tot ţările dezvoltate din vest, vechii membri ai UE, beneficiază de banii BEI. BEI a fost înfiinţată în 1958 având ca obiectiv sprijinirea proiectelor Uniunii Europene. Banca are astăzi active de 530 mld. euro şi acordă finanţări anuale de 80 de mld. de euro.
Cum să nu putem şi noi găsi un miliard, două, trei din cele 80 de miliarde să ne fie date pe 30 de ani pentru a putea finanţa marile obiective atât de necesare României? Uite că nu putem. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Carles Puigdemont, preşedintele executivului catalan, ameninţă să declare în mod unilateral independenţa şi cere Uniunii Europene să supervizeze eventuala mediere internaţională în această criză. De partea ei Uniunea Europeană le cere părţilor în cauză să treacă de la confruntare la dialog şi reaminteşte că „violenţa nu a fost niciodată un instrument politic”.
Mai multe scenarii sunt posibile în viitorul imediat. Să le luăm pe rînd. Cel mai grav ar fi cel evocat de omul politic franco-german Daniel Cohn-Bendit într-o emisiune pe postul de radio France Inter, acum cîteva zile. „Europa nu are nevoie de un nou război civil în Spania”, a spus el, sugerînd implicit că o astfel de dramă s-ar putea produce. Este scenariul cel mai negru care poate fi imaginat dacă, după modelul a ceea ce s-a întîmplat în fosta Yugoslavie cu 20 de ani în urmă, Spania intră în tunelul violenţei.
Un al doilea scenariu este cel al izolării totale a Cataloniei. Dacă independenţa va fi declarată unilateral, Catalonia se auto-exclude de fapt din Uniunea Europeană. Iar Spania nu va fi în nici un caz de acord cu reprimirea Cataloniei sub formă de Republică independentă în Uniune. Intr-o astfel de situaţie Catalonia va trebui chiar să-şi bată monedă proprie, iar ieşirea ei din zona euro ar fi o veritabilă catastrofă economică.
Poate că este semnificativ faptul că acţiunile mai multor bănci spaniole au scăzut vertiginos după referendumul de ieri. O Catalonie care nu este recunoscută de nici un stat european (poate cu excepţia statului Kosovo), nu va putea fi viabilă. Nici măcar ruşii nu au interesul de a recunoaşte Catalonia independentă, pentru că ar da un exemplu prost în contextul propriei federaţii. Sigur, poate că ţări precum Coreea de Nord sau Venezuela, din dorinţa de a se afirma mediatic, ar putea recunoaşte Catalonia. Dar este greu de crezut, de exemplu, că ţările occidentale (care nu recunosc de exemplu independenţa kurzilor) ar accepta lovitura de forţă separatistă a naţionaliştilor catalani.
Ajungem acum şi la ultimul scenariu, cel care ar fi de dorit: discuţiile cu Madridul, crearea unui statut de largă autonomie pentru Catalonia în cadrul statului spaniol şi temperarea ardorilor naţionaliste. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.