Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simţul democratic al românilor, pe jumătate atrofiat

democratie

O treime dintre români consideră Justiția drept cea mai importantă instituție a democrației, relevă Barometrul INSCOP-Adevprul despre România, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul".

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%).

Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Vezi AICI rezultatele complete ale sondajului!

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta "nu știu/ nu răspund".

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze.

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.