Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii Sanitas, protest din cauza neînceperii negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă

sanitas
sanitas protest

Peste 100 de sindicaliști, membri ai Federației Sanitas, au pichetat, marți, Ministerul Sănătății, între orele 11:00 și 13:00, în semn de protest față de neînceperea negocierilor pentru încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, în condițiile în care cel actual expiră la sfârșitul acestui an. Potrivit prim-vicepreședintelui Sanitas, Marius Sepi, sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că reprezentanții Ministerului Sănătății nu acceptă începerea negocierilor pe noul Contract Colectiv de Muncă, ceea ce face ca 235.000 de salariați din sănătate să rămână fără protecție, începând cu 1 ianuarie 2017. "Suntem în protestul de marți al Sanitas, în condițiile în care Ministerul Sănătății nu acceptă începerea (negocierii n.r.) contractului colectiv de muncă, ceea ce va face ca 235.000 de salariați din sănătate să rămână fără minima protecție asigurată de Contractul Colectiv de Muncă, începând cu 1 ianuarie 2017", a explicat Marius Sepi, subliniind că așteaptă o invitație de la reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru negocieri.

La rândul său, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că discuțiile pe tema Contractului Colectiv de Muncă trebuie reluate, conform legii, cu 45 de zile înainte de expirare. 'Ne pare rău că și astăzi, de Moș Nicolae, am venit cu ghetuțe la domnul ministru, pentru un lucru simplu, contract colectiv, care, conform legii, trebuie negociat în 45 de zile, până expiră. Acesta expiră pe data de 31 decembrie. Trebuie reluate discuțiile pe tema Contractului Colectiv de Muncă, că să fie cândva semnat. Dumnealui (ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu n.r.) invocă faptul că nu e buget. Eu cred că nu o să îl avem până la anul, în iunie, dar asta nu înseamnă că nu vom rămâne cu un contract colectiv de muncă, de la 1 ianuarie, pentru că rezolvă multe probleme din spital, inclusiv liberele colegilor și concediul de odihnă, tot ceea ce ține de materialele necesare protecției, dar și altele. Sunt lucruri mici, dar importante pentru manageri, pentru colegi, care trebuie să se orienteze în ceea vor face. Vom trata lucrurile cu o altă măsură. Dacă se întâmplă ca și ieri, când am fost la masă aproape 10 sindicate, și ni s-a spus că: "o să facem o minută, o să vorbim"... Nu. E vorba de Contractul Colectiv de Muncă și facem negocieri", a precizat Bărăscu.

Sindicaliștii Federației Sanitas au mai protestat la Ministerul Sănătății și pe 22 și 29 noiembrie, în același interval orar, respectiv 11:00 — 13:00. De asemenea, sindicaliștii din Sănătate, membri ai Federației Sanitas, au declanșat în data de 31 octombrie o grevă generală în toate spitalele din țară, ca urmare a faptului că nu au ajuns la o soluție cu autoritățile pe Legea salarizării unitare. Marți, 1 noiembrie, conducerea Sanitas a anunțat suspendarea temporară a acțiunilor de protest. Ministerul Muncii a transmis Federației Sanitas că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă, iar Guvernul, prin Ministerul Sănătății, s-a adresat instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei, conform Agerpres.

Joi, 3 noiembrie, Tribunalul București a decis că greva Federației Sanitas este ilegală și a dispus încetarea protestului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.