Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii dau Guvernul în vileag: Ce OUG a adoptat Executivul fără să se consulte cu nimeni! 'Nu realizează că implicațiile reale sunt mult mai complexe'

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Tudose

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care obligă toți angajatorii ca, începând din 20 noiembrie, să inițieze negocieri colective pentru menținerea valorii nete a salariilor în plată în urma transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical (BNS), remis luni, AGERPRES.

"Prin OUG 82/2017, printr-o derogare de la prevederile Legii 62/2011, Guvernul obligă angajatorii să inițieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017. Propunerea urmărește în sine să oblige părțile la negocieri colective în vederea menținerii valorii nete a salariilor în plată, o dată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 79/2017, respectiv 1 ianuarie 2018. OUG 82/2017 impune tuturor angajatorilor, inclusiv celor care au sub 21 de salariați (inclusiv celor cu un singur salariat), să înceapă negocierea colectivă în perioada 20 noiembrie — 20 decembrie 2017. Obligația vizează atât angajatorii unde în prezent nu există încheiat un contract colectiv de muncă, cât și angajatorii care au în vigoare un contract colectiv de muncă. În această a doua ipoteză urmând a se negocia un act adițional", precizează BNS.

Citește și: Carmen Dan le face ZILE NEGRE polițiștilor: Ce teste le pregătește și cine sunt cei vizați

Mai mult, potrivit sursei citate, prevederea care obligă angajatorii să inițieze negocieri colective în perioada 20 noiembrie — 20 decembrie, prin derogare de la Legea Dialogului Social, a fost introdusă fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali.

"Conform informațiilor existente pe site-ul Guvernului, proiectul de ordonanță ce ulterior a primit numărul 82/2017 a intrat în ședința de Guvern într-o formă ce nu conținea prevederile actualului art VII. De altfel, aceeași formă a circulat pentru avize la Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale dar și la Consiliul Economic și Social. Un astfel de mod de adoptare a unor prevederi legale este dificil de înțeles, având în vedere că această modificare a fost introdusă fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali (sindicate și patronate), deși această normă vizează în mod cât se poate de direct cei doi parteneri în negocierile colective", subliniază comunicatul BNS.

De asemenea, reprezentanții BNS arată că, în această perioadă, reprezentanții Guvernului au avut întâlniri repetate cu partenerii sociali în vederea modificării Legii 62/2011, Legea Dialogului Social, însă în niciuna din aceste întâlniri nu a fost adusă în discuție intenția Guvernului.

În context, BNS arată că reglementarea privind negocierile colective "urmărește să arunce în responsabilitatea partenerilor sociali ceea ce Guvernul, prin declarațiile date de reprezentanți, a garantat, anume menținerea valorii nete a salariilor după aplicarea măsurilor din OUG 79/2017".

Totodată, Blocul Național Sindical atrage atenția asupra faptului că angajatorii au doar obligația inițierii negocierilor, nu și a măririi salariilor brute.

Citește și: Carmen Dan le dă lovitura de grație polițiștilor: 'Susţin abrogarea prevederii care permite ieşirea la pensie la 44 ani'

"Angajatorii au doar obligația inițierii negocierilor, nu și a măririi efective a salariilor brute, în așa fel încât să se mențină valoarea netă a acestora începând cu data de 1 ianuarie 2018. Modul de reglementare este total nerealist, pe de o parte perioada de negociere care este în acest caz doar o lună, iar pe de altă parte procedura ce trebuie urmată, de la stabilirea părților îndreptățite să negocieze și până la înregistrarea contractului colectiv de muncă la ITM", se mai precizează în documentul citat.

Totodată, Blocul Național Sindical (BNS) susține că este greu de spus cine îi va reprezenta pe salariați în negociere în companiile unde nu există un sindicat reprezentantiv.

"Guvernul a reglementat în pripă o speță teoretică, fără să realizeze că implicațiile reale sunt mult mai complexe. OUG 82/2017 nici măcar nu ia în calcul ipoteza în care părțile au început deja negocieri colective înainte de 20 noiembrie și nici ipoteza în care negocierile începute după 20 noiembrie nu pot fi finalizate în termenul prevăzut de OUG, ținând cont de gama diversă de aspecte ce fac obiectul unui contract colectiv de muncă. Reglementarea din OUG 82/2017 este extrem de ambiguă cu privire la cine reprezintă partea sindicală în negociere. Cu excepția situației unde în unitate există un sindicat reprezentativ, sindicat afiliat la rândul său la o federație reprezentativă la nivel de sector, în toate celelalte situații este foarte greu de deslușit, și total incert, cine îi va reprezenta pe salariați în negociere", se mai arată în comunicat.

Blocul Național Sindical mai spune, de asemenea, că este imposibil ca federațiile și confederațiile reprezentative să-și poată desemna reprezentanți care să asiste negocierea la toți angajatorii din România.

Conform federației sindicale, la ora actuală în România sunt aproximativ 462.000 de angajatori, din care circa 90% au mai puțin de 21 de salariați, iar în 2016 mai puțin de 35% din companiile cu peste 21 de salariați au finalizat procedurile de negociere colectivă prin semnarea unui contract colectiv de muncă.

Citește și: Guvernul a găsit scuze pentru eventualele scăderi de salarii: Ce anunţuri face Lia Olguţa Vasilescu

"Sintetizând, o mare parte din cele 400.000 de companii care în acest moment nu aveau obligația negocierii colective vor fi expuse sancțiunilor pentru nerespectarea OUG 82/2017 pentru că: Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial pe 16.11.2017, deși a fost adoptată în data de 8.11.2017, angajatorii având la dispoziție o zi lucrătoare pentru a lua act de aceste prevederi și pentru a deschide procesul de negociere colectivă. În aceste firme mici de regulă nu există sindicat și accesul la servicii de asistență juridică este extrem de limitat, ca urmare probabilitatea de a nu respecta întocmai procedura negocierii colective este foarte ridicată", conform Blocului Național Sindical.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2017, pentru modificarea unor acte normative, prevede și reducerea contribuției la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.