Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliştii din învăţământ se revoltă: 'Am primit mult mai puţini bani'

mana scoala

Educația va primi la rectificarea bugetară mai puțini bani decât ar fi fost necesar, iar sumele alocate reprezintă o redistribuire a banilor din acest sistem, a declarat, vineri, pentru Agerpres, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior "Alma Mater", Anton Hadăr.

"Am primit mult mai puțin decât era necesar. Suma aceasta care se acordă ministerului nostru în bună parte, din câte cunosc eu, este o redistribuire a banilor din propriul sistem al Educației. Nu s-au cheltuit toți banii la Cercetare, au mai rămas alte sume prin alte locuri, tot prin visteria Ministerului Educației și practic a avut loc o redistribuire a banilor din Educație", a spus Anton Hadăr. Acesta a precizat că ar fi fost necesară numai la învățământul superior o sumă aproape egală cu ceea ce s-a dat pentru întreg sistemul de Învățământ.

"În momentul de față noi am primit 400 de milioane de lei și vreau să vă spun că suntem în situația în care ultimele 3-4 luni ale anului universitățile de stat din România sunt în apropierea falimentului, al neputinței acordării salariilor pe ultimele luni", a afirmat Anton Hadăr. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe privind proiectul de rectificare bugetară, la învatamânt sunt alocați 1,01 miliarde de lei pentru diferențe salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar și sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a spus că majorarea de la Sănătate este "o veste bună", pe care o aștepta. "Nu vă ascund că la acea întâlnire cu Dacian Cioloș, atunci când dânsul a ieșit public și a spus că Sănătatea devine prioritate națională înseamnă că acea discuție a avut un impact. Din câte știm noi o o parte din bani vor merge pentru a acoperi drepturile salariale obținute prin ordonanța 20 și parte din bani pentru reabilitarea spitalelor", a declarat pentru AGERPRES Marius Sepi. Conform proiectul privind rectificarea bugetară publicat vineri de MFP, pentru domeniul Sănătate se alocă 568,6 milioane de lei, respectiv la Ministerul Sănătății — 297,6 milioane de lei, iar la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, circa 271 milioane de lei, pentru asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 și destinate personalului medico-sanitar, precum și pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentara din unitățile de învățământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.