Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele din învăţământ AMENINŢĂ cu PROTESTE de amploare. Ce solicitări au sindicaliştii

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
proteste

Se anunţă noi proteste de amploare în România! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va începe în 2 octombrie proteste împotriva Guvernului dacă Executivul nu acceptă încheierea unui acord prin care să promită rezolvarea mai multor probleme ale profesorilor, potrivit unui comunicat al sindicatului.

Citeşte şi: Premierul Tudose TRANŞEAZĂ scandalul creşterii economice: 'La propagandă RĂSPUNZI cu cifre'

Sindicatul condus de Simion Hăncescu se arată nemulţumit de faptul că majorările salariale promise pentru 2018 vor fi, în realitate, mult mai mici din cauză că toate contribuţiile vor trece de la angajator la angajat. Calculele citate de FSLI arată că dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50%, angajaţi din învăţământ vor primi, în realitate, o majorare de maximum 25%.

FSLI susţine că profesorii şi învăţătorii pierd peste 3% din venitul brut pentru că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut.

Sindicaliştii se declară nemulţumiţi şi de faptul că Guvernul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.

Pentru rezolvarea acestor probleme, FSLI cere Guvernului încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluţionate aceste solicitări, respectând următorul calendar:

  • Începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază;
  • La rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti;
  • Până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv.

Dacă Guvernul va refuza cererile sindicatului, FSLI anunţă următorul calendar de acţiuni de protest:

  • În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ;
  • În zilele de 4 şi 5 octobrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.

Citeşte şi: Întâlnire de grad ZERO la Guvern. Miniştrii, convocaţi de URGENŢĂ la Palatul Victoria .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.