Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinuciderea lenta a Partidului National Liberal

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Aud constant, in diferite formule, ideea ca PNL ar putea avea soarta PNTCD. Istoriografic, e o perspectiva prea optimista. In fond, taranistii au disparut dupa o guvernare slaba, dar asumata. Partidul National Liberal, insa, se pregateste sa devina irelevant prin inactiune.

Tupeu. E sigurul cuvant care poate caracteriza acum formatiunea infiintata candva de Bratianu, Rosetti sau Ghica. Tupeu, nu mandrie istorica, asa cum pretind unii nostalgici ante si interbelici, si, sub nicio forma, demnitate, asa cum cativa afoni politici cred ca poate fi caracterizata absenta PNL din ultimele doua luni.

Regretabil, si cel de-al doilea partid politic istoric a devenit, temporar, irelevant. Acum, Opozitia nu e condusa de PNL, in primul rand pentru ca PNL insusi nu are un conducator si, apoi, pentru ca PNL nu este in opozitie cu PSD. Aripa pesedista a national-liberalilor este cea mai vizibila forma de manifestare publica a partidului, din moment ce OUG 13 a fost criticata strict formal de catre parlamentarii PNL, in timp ce sistemul nervos al partidului, adica alesii locali, au rezonat cu demersul Guvernului Grindeanu.

Ideologic, nimic nu este liberal in Partidul National Liberal, pornind de la orientarea gruparii Bolojan-Falca-Ardelean si ajungand la initiativele populiste ale senatorului Daniel Zamfir. Iar comunicatorii PNL sunt, in mare masura, fie proaspeti parlamentari fara legitimitate de partid, cum e cazul omniprezentului domn Prisca, fie insule de opinie, aduse la televizor fara mandat.

PNL a devenit un partid conservator, insa, spre dezamagirea traditionalistilor, conservatorismul liberalilor e unul tehnic. Adica, intr-o exprimare simplista, PNL refuza schimbarea, nemultumit ca asa-zisele sale eforturi de implementare a unor criterii de integritate nu au fost apreciate de electorat. Dar cine ar putea crede in „integritatea” unui partid care isi asuma parteneriatul cu primarul Catalin Chereches sau care accepta sustinerea electorala a unor condamnati penali precum Mircia Muntean? PNL e doar nemultumit, poate chiar nervos, ca electoratul nu s-a lasat pacalit de o reforma improvizata. Motiv pentru care, poate din razbunare, refuza sa faca opozitie.

Sigur, liberalii au depus o motiune de cenzura. Inutila si infantila, caci, intr-un  moment in care raportul parlamentar de forte era evident, PNL a epuizat singurul glont antiguernamental pe care il avea in aceasta sesiune parlamentara. A asigurat supravietuirea Guvernului Grindeanu pentru cateva luni, indiferent de dinamica rafuielii din PSD.

Si, intr-un final, PNL nu rateaza nicio ocazie pentru a indica adevaratele sale tinte: USR si Ciolos. Cand Partidul National Liberal va intelege ca nu a pierdut alegerile din cauza lui Dacian Ciolos ci, mai degraba, Dacian Ciolos a ratat inca un mandat de premier din cauza Partidului National Liberal, vom avea si prima mostra de luciditate politica national-liberala post-alegeri. Iar atunci cand acelasi Partidul National Liberal va intelege ca rolul sau nu e sa intoxice spatiul public cu non-subiecte, ci sa consolideze opozitia, poate, va reincepe sa existe.

Daca cineva nu ii va fi luat locul intre timp.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.