Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Acord pentru evacuarea ultimului cartier rebel din Homs

homs

Regimul sirian şi opoziţia au anunţat luni că au acceptat un acord supravegheat de Rusia pentru a finaliza evacuarea luptătorilor şi civililor din ultimul cartier rebel din Homs, al treilea oraş al ţării, transmite AFP. 

Această înţelegere permite aplicarea unui "acord de reconciliere" care a permis deja mai multe valuri de evacuare a acestui sector, dar care a intrat într-un impas în ultimele luni. 

Conform agenţiei oficiale Sana, rebelii şi familiile lor care doresc să plece din cartierul Waer vor putea începe a fi evacuaţi sâmbătă iar procesul va lua maxim două luni. 

Această operaţiune va fi realizată "în cooperare cu centrul rus de reconciliere, poliţia şi Semiluna roşie siriană", a indicat jurnaliştilor guvernatorul provinciei Homs, Talal Barazi. 

Conform unui rezumat al acordului difuzat de Coaliţia naţională de opoziţie, persoanele evacuate din Waer se vor deplasa în zonele rebele: în nordul provinciei Homs, la Jarablos, în provincia Alep, mai la nord, sau spre Idleb, ultimul mare bastion al insurgenţilor. 

Potrivit acordului, trupele ruse (între 60 şi 100 de oameni) ar trebui să vegheze în cartier la aplicarea acordului şi la securitatea locuitorilor prezenţi sau a celor care ar vrea să se întoarcă. 

Supranumit altădată "capitala revoluţiei", Homs a fost teatrul unor manifestaţii masive în 2011, la începutul revoltei faţă de regimul lui Bashar al-Assad. 

După doi ani de lupte, armata a recucerit oraşul în mai 2014, cu excepţia cartierului Waer. 

În baza unui acord încheiat în decembrie 2015, trei valuri de plecări ale rebelilor însoţiţi de familiile lor au avut deja loc. 

Acordul iniţial prevedea finalizarea evacuării în ianuarie 2016, dar punerea sa în aplicare a fost încetinită. 

Regimul şi-a intensificat luna trecută loviturile aeriene contra ultimului cartier rebel, ucigând zeci de persoane, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. 

Niciun ajutor umanitar nu a putut ajunge în cartier de patru luni. 

În plus faţă de Waer, guvernul a încheiat mai multe acorduri de "reconciliere" în zone deţinute de rebeli. El prezintă aceste înţelegeri locale, ce garantează plecarea combatanţilor asediaţi, ca o cheie pentru a pune capăt conflictului. 

Pentru opoziţie, asediile şi bombardamentele regimului nu lasă altă cale insurgenţilor decât să accepte aceste acorduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.