Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Alianţa arabo-kurdă înaintează în provincia Raqqa

raqqa siria

O alianţă arabo-kurdă susţinută de Statele Unite se afla miercuri la opt kilometri de cea mai mare închisoare sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, în urma unei ofensive lansate în provincia Raqqa, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, citată de AFP. 

La 10 decembrie, Forţele democratice siriene (FDS) au lansat a doua fază a luptei de la Raqqa care are drept scop îndepărtarea organizaţiei ultraradicale din bastionul ei din partea de nord a ţării aflate în război. 

De atunci, aceste forţe au progresat în nord-vestul provinciei Raqqa, eliberând zeci de sate şi cătune. În timpul primei faze a ofensivei din nord-estul provinciei, FDS a reuşit să îi alunge pe jihadişti de pe un teritoriu de 700 de kilometri pătraţi. 

Dominate de forţele kurde, dar incluzând şi luptători arabi, FDS "au avansat şi se află în prezent la opt kilometri de barajul de pe Eufrat", a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

În apropierea acestui baraj, se găseşte cea mai mare închisoare a SI din Siria unde ar fi fost încarceraţi ostatici occidentali, precum şi un important cartier general al liderilor grupării. 

"Barajul este situat la 500 de metri de oraşul Al Tabqah unde trăiesc liderii grupării", a precizat OSDO care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga ţară. 

Barajul de pe Eufrat este la vreo 50 de kilometri de oraşul Raqqa, considerat capitala SI în Siria. 

Responsabili kurzi care se găseau săptămâna trecută la aproape o sută de kilometri de Raqqa au afirmat că numeroşi jihadişti au fugit în faţa înaintării FDS. 

SI "nu mai are arme grele. Sunt slăbiţi şi fug fără să opună rezistenţă", a declarat un comandant al FDS, Moslem Cheikh Nouh. 

Şefa unei formaţiuni militare kurde, Souzdar Rounahi, a confirmat debandada jihadiştilor. 

"SI nu opune rezistenţă deloc", iar luptătorii lor "o iau la fugă", a spus ea. 

FDS sunt sprijinite în înaintarea lor de loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, dar şi de soldaţi americani aflaţi la sol. Scopul lor este de a izola oraşul Raqqa de provincia cu acelaşi nume. 

În pofida înfrângerilor din ultimele luni, SI mai are control asupra mai multor regiuni din Siria şi Irakul vecin. Responsabil de atrocităţi în zonele unde este prezent, SI a revendicat, pe de altă parte, mai multe atentate în întreaga lume, în special în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.