Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Naţiunile Unite cer încetarea "tacticii barbare" a asediului oraşelor

huffingtonpost.com
Madaya

ONU a cerut vineri încetarea fără întârziere a asediului oraşelor siriene de către beligeranţi, denunţând o "tactică barbară", transmite AFP. 

"Nu există motiv, explicaţie ori scuză valabilă pentru a împiedica să fie salvaţi oamenii care au nevoie", a declarat o reprezentantă a agenţiei ONU pentru operaţiuni umanitare, Kyung-Wha Kang, în faţa Consiliului de Securitate reunit de urgenţă. "Este o încălcare gravă a dreptului internaţional şi trebuie să înceteze imediat", a adăugat aceasta. 

Ea a cerut un acces umanitar "complet, fără piedici, nici condiţii prealabile şi în mod prelungit" în Siria, subliniind că "situaţia de la Madaya nu este unică", pentru că 400.000 de sirieni sunt asediaţi de regim sau de opoziţia înarmată pe tot cuprinsul ţării.

“This time it’s a bigger drop,” he said. “The ICRC is bringing food, medicines, and non-food goods, such as blankets and hygiene kits. It will go to Madaya and at the same time to Fua and Kefraya.”

ONU, a mai spus Kyung-Wha Kang, a cerut să poată evacua spre un loc sigur pentru a le acorda îngrijiri nouă locuitori din Madaya "care au nevoie de urgenţă". Alţi nouă au fost deja evacuaţi de echipele de prim-ajutor care au ajuns în oraşul aflat de mai multe luni sub asediul armatei siriene.


De asemenea, Naţiunile Unite au depus în această săptămână cereri pentru a organiza alte convoaie spre oraşele asediate. Aceste solicitări "trebuie acceptate fără întârziere", a mai afirmat ea. 

Reamintind Consiliului că "are responsabiliatea de a proteja" civilii, Kyung-Wha Kang a îndemnat ambasadorii celor 15 ţări membre "să nu lase să moară şi alte persoane" în oraşele asediate. 

Ambasadorul francez François Delattre, care a solicitat reuniunea de urgenţă, a cerut la rândul său "ridicarea imediată a tuturor asediilor" şi acces umanitar liber în Siria. 

Subliniind "responsabilitatea regimului", el a afirmat că "accesul la ajutoare de urgenţă nu este o favoare sau o concesie din partea regimului sirian", ci o "obligaţie absolută" din punct de vedere al dreptului internaţional. 

Cu câteva zile înainte de negocierile de pace inter-siriene prevăzute la Geneva, diplomatul a apreciat că "nu va exista un proces politic credibil fără ameliorarea imediată a situaţiei umanitare". 

"Civilii nu trebuie să fie utilizaţi ca pioni" în războiul civil din Siria, a subliniat ambasadorul neozeelandez Gerard van Bohemen, care a somat guvernul de la Damasc "să acorde imediat autorizaţiile pentru evacuarea bolnavilor". 

El a dat de înţeles că ONU intenţionează să paraşuteze ajutoare umanitare din avion. "Situaţia este atât de critică încât trebuie examinate toate formele de livrare", a ţinut să menţioneze diplomatul.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.