Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Oraşul strategic Idleb, în mâinile Al Qaida (ONG)

Oraşul Idleb, situat în nord-vestul Siriei, a căzut sâmbătă în mâinile combatanţilor reţelei jihadiste Al Qaida şi ale aliaţilor săi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, devenind astfel a doua capitală provincială care scapă controlului regimului de la începerea conflictului acum patru ani, relatează AFP. 

Raqa -partea de nord a Siriei - a fost prima capitală provincială care a scăpat controlului regimului preşedintelui Bashar al-Assad, fiind capturată în martie 2013 de către rebeli, devenind de facto 'capitala' grupării extremiste Statul Islamic în Siria. 

"După cinci zile de lupte violente, soldate cu peste 130 de morţi, 'Frontul Al-Nosra' şi aliaţii săi au capturat în totalitate Idleb", a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). 

'Al-Nosra', filiala siriană a Al Qaida, a anunţat pe Twitter "eliberarea" oraşului. 

"Oraşul Idleb a fost eliberat şi mujahedinii îi vânează pe ultimii chabbihas (oameni ai regimului) care încearcă să fugă", afirmă grupul pe contul său de Twitter, postând fotografii ale combatanţilor în faţa guvernoratului din Idleb, sediului regional al poliţiei militare, primăriei şi închisorii. 

"Mai este un grup de soldaţi care luptă încă în perimetrul de securitate al oraşului, dar ei nu pot inversa situaţia", potrivit lui Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH, cu sediul în Marea Britanie, dar având o reţea de surse pe întreg teritoriul Siriei. 

Cucerirea rapidă a oraşului, în pofida a 150 de raiduri aeriene ale armatei în patru zile, se explică prin faptul că "aproape 2.000 de rebeli au atacat din toate părţile, cu 40 de transportoare de trupe". 

Regimul a anticipat, se pare, o înfrângere. "Cu două săptămâni în urmă, ei (oficialii) au început să transfere birourile administrative din Idleb la Jisr el-Choughour", unul din cele două oraşe care se mai află încă sub controlul regimului în provincia Idleb, a indicat acesta. 

La frontiera cu Turcia, provincia Idleb este în marte parte sub controlul 'Frontului Al-Nosra'. 

Faţă de rivalul său jihadist, gruparea Statul Islamic (SI), care şi-a proclamat un "califat" pe teritoriul pe care îl controlează în Siria şi Irak, 'Al-Nosra' intenţionează să îşi întemeieze propriul "emirat" în Siria, potrivit analiştilor.

În provincie, regimul nu mai controlează decât localităţile Jisr al-Shughour, Ariha, unele comunitaţi mici, aeroportul militar din Abu Douhour, precum şi cinci baze militare.AGERPRES

foto: bbc.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.