Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Putin şi Obama vor să intensifice coordonarea dintre Rusia şi Statele Unite

putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, s-au declarat miercuri, cu prilejul unei discuţii telefonice, dispuşi "să intensifice coordonarea" militară dintre cele două ţări în Siria, a anunţat Kremlinul, citat de AFP. 

"Cele două părţi au confirmat dorinţa lor să intensifice coordonarea dintre militarii ruşi şi americani în Siria", a precizat Kremlinul într-un comunicat, fără să ofere detalii asupra formei pe care o va lua această coordonare. 

De asemenea, liderul de la Kremlin a lansat un apel preşedintelui american să acţioneze pentru ca rebelii "moderaţi" să se delimiteze de jihadiştii din Frontul Al-Nusra (filiala siriană a organizaţiei Al-Qaida) şi de alte grupări extremiste "care nu sunt avute în vedere de armistiţiu", potrivit comunicatului. 

"Vladimir Putin l-a îndemnat pe interlocutorul său să contribuie la ruperea legăturilor dintre opoziţia moderată şi grupările teroriste ca Frontul Al-Nusra", a precizat documentul. 

Pe de altă parte, cei doi preşedinţi au subliniat importanţa reluării negocierilor de pace sub egida ONU, în contextul în care două runde de negocieri de pace indirecte intersiriene au fost organizate de la începutul anului la Geneva, fără să se înregistreze progrese. 

Serviciile de securitate ale Statelor Unite şi Rusiei cooperează deja în Siria, iar Moscova a lansat un apel în iunie pentru desfăşurarea de "acţiuni comune decisive împotriva Frontului Al-Nusra". 

La jumătatea lunii mai, Rusia a propus Statelor Unite să efectueze lovituri comune împotriva grupărilor jihadiste din Siria, propunere respinsă imediat de Washington. 

Aflat într-o vizită în Georgia înainte de summitul NATO organizat pe 8 şi 9 iulie la Varşovia, secretarul de stat american, John Kerry, a salutat miercuri armistiţiul de 72 de ore decretat de regimul de la Damasc în Siria, afirmând că lucrează în special cu Rusia pentru a-l transforma într-un acord durabil. 

Armata siriană a decretat miercuri o încetare a focului timp de 72 de ore pe întreg teritoriul ţării aflată în război, un anunţ care coincide cu sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului. 

Pe 27 februarie, în Siria a intrat în vigoare o încetare a ostilităţilor negociată de Statele Unite şi Rusia, cu excepţia regiunilor aflate sub controlul jihadiştilor. Acest armistiţiu a sfârşit prin a zbura în bucăţi după încălcări repetate din partea beligeranţilor. 

Ulterior, orice tentativă de a face să fie respectat armistiţiul dintre rebeli şi regim a eşuat, asemenea eforturilor unei reglementări politice a conflictului care a făcut peste 280.000 de morţi şi a forţat milioane de persoane să îşi abandoneze locuinţele.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.