Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Un grup rebel influent respinge acordul ruso-american de încetare a focului

captura Twitter
Darayya SIRIA

O influentă grupare islamistă rebelă din Siria, Ahrar al-Sham, a respins acordul ruso-american de armistiţiu care trebuie să intre în vigoare luni, afirmând că acesta nu va face decât să "întărească" regimul de la Damasc şi "sporească suferinţele" poporului, transmite AFP. 

Influentă pe teren, Ahrar al-Sham este prima grupare rebelă care reacţionează oficial la acordul anunţat săptămâna trecută la Geneva de americani şi ruşi. 

Numeroasele grupări rebele, islamiste şi neislamiste, precum şi opoziţia politică nu au dat deocamdată un răspuns oficial. 

"Poporul (sirian) nu poate accepta jumătăţi de soluţie", a afirmat într-un discurs postat pe YouTube, Ali el-Omar, adjunct al comandantului general al grupării, cu ocazia Eid al-Adha, sărbătoarea Sacrificiului, celebrată luni. 

"Acordul ruso-american (...) risipeşte în fum toate sacrificiile şi câştigurile poporului nostru revoltat. Nu contribuie decât să întărească regimul şi să încercuiască militar revoluţia", a adăugat el. 

Responsabilul Ahrar al-Sham a respins, de asemenea, a doua parte a acordului în virtutea căruia Washingtonul trebuie să îi convingă pe rebeli să se disocieze de un aliat jihadist de talie, Frontul Fateh al-Sham. 

Acesta din urmă, exclus din acord, a reacţionat la rândul său pe Twitter. "Este simplu, acordul ruso-american vizează să îi elimine pe cei care îi protejează pe sirieni", a scris un purtător de cuvânt, Mostafa Mahamed, referindu-se la propria grupare. 

"Negocierile şi acordurile care nu ţin cont de combatanţii de pe teren sunt inutile", a adăugat el. 

Anunţul acestui armistiţiu după săptămâni de discuţii între Statele Unite şi Rusia, care susţin opoziţia şi, respectiv, regimul de la Damasc, a fost făcut într-un moment în care insurgenţii se află în dificultate pe teren după ce au pierdut ultima bătălie de la Alep. 

Regimul lui Bashar al-Assad şi aliaţii săi au afirmat că vor respecta acordul de încetare a focului.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.