Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sistemul MAFIOT din Episcopia Oradiei. DNA vânează şpaga cu care se cumpără parohiile în judeţ

Descinderile DNA de acum două săptămâni, la o mănăstire din Bihor, par viza o încrengătură infracţională mult mai complexă decât se credea iniţial.

Vezi și: SURSE: Blaga joacă la rupere. Omul impus în conducerea PNL

Potrivit jurnaliştilor de la ebihoreanul.ro, Mihail Tărău, stareţul Mănăstirii Izbuc, este urmărit penal alături de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

Chiar dacă procurorii au ezitat să ofere detalii suplimentare asupra anchetei în curs, gurile enoriaşilor au început să vorbească. Credincioşii ştiau de obiceiurile mai puţin ortodoxe ale celor doi înalţi prelaţi, mai ales atunci când la mijloc erau banii.

Citeşte şi: Percheziții DNA la o mănăstire. Stareț și episcop, vizați

În absenţa unor informaţii clare, au început să circule zvonuri care susţin că procurorii au prins firul unei reţele de şpagă între parohi, de ordinul sutelor de mii de euro. Potrivit sursei citate, o parohie la ţară costă câteva mii de euro, una mai aproape de oraş ajunge la 10.000 de euro, iar alta, în Oradea, ar costa mult peste această sumă.

Intermediara mitei ar fi sora lui Mihail Tărău, Camelia Dindelegan, psiholog universitar şi trimisă în judecată pentru că i-ar fi mituit pe rectorul Constantin Bungău şi pe ex-decana Floare Chipea. Sub pretextul de a îndepărta personalităţile deviante, aceasta selecta preoţii obedienţi, cei dispuşi să cumpere parohiile şi care după instalare să cotizeze găzduind pelerinaje cu moaşte al călugărilor de la Izbuc, o colectă de bani disimulată ritualic.

Astfel, mita ar fi ascunsă sub forma unor donaţii şi sistemul ar funcţiona încă din 2007.

DNA oferă noi detalii despre perchezițiile de la o mănăstire și de la Episcopia Oradiei

Se pare că Sofronie se obişnuise cu metehne necurate încă de pe vremea când conducea episcopia bisericii româneşti din Gyula. Un ziarist care lucra la Curierul Naţional, Costel Oprea, realizase o anchetă prin care dezvăluia că banii trimişi de guvernul lui Radu Vasile în 1999, peste 300 de milioane de lei, în loc să fie cheltuiţi pentru ajutorul micii comunităţi de români din Gyula, ei au fost risipiţi de Sofronie pentru achiziţionarea unui autoturism Mercedes de ultimă generaţie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.