Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație încordată în Asia. SUA se implică militar

Spratly

Statele Unite ar putea contesta revendicările teritoriale chineze în Insulele Spratly dislocând nave sau avioane militare în vecinătatea imediată a unor mici insule semiartificiale revendicate de Beijing, au făcut cunoscut miercuri oficiali americani, citaţi de AFP. 

Pentagonul studiază diferite opţiuni, printre care să trimită nave militare în apele teritoriale ale micilor insule ocupate de Beijing (la mai puţin de 12 mile marine de acestea) şi avioane de supraveghere de tip P-3 Orion sau P-8 Poseidon în spaţiul aerian al acestora, a explicat un funcţionar cu rang înalt, confirmând informaţii apărute în Wall Street Journal. 

Este vorba despre "a demonstra libertatea navigaţiei" în arhipelag şi "a linişti aliaţii" din Asia ai Statelor Unite, îngrijoraţi în faţa creşterii influenţei Chinei în arhipelag, potrivit acestui oficial. 

"Nu am recunoscut niciodată aceste insule artificiale ca revendicări legitime", a adăugat el. 

China a denunţat imediat intenţiile americane, Ministerul de Externe de la Beijing apreciind, miercuri, că "libertatea navigaţiei nu înseamnă că nave sau avioane militare ale unei ţări pot intra deliberat în apele teritoriale sau spaţiul aerian al altei ţări". 

Insulele Spratly sunt un vast arhipelag coralian din Marea Chinei de Sud care se întind pe aproximativ 410.000 de kilometri pătraţi. Ele sunt situate la intersecţia unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial şi ar putea conţine importante rezerve de hidrocarburi. 

Disputele de suveranitatea asupra acestor insule opun China, Filipinele, Vietnamul, Bruneiul, Malaezia şi Taiwanul. Ţările din regiune se tem de o lovitură de forţă a Beijingului asupra arhipelagului. 

Statele Unite nu se implică în chestiunile de suveranitate, dar vor să garanteze că nu sunt tranşate prin forţă. 

China s-a lansat în lucrări de mare amploare pentru a-şi asigura influenţa în arhipelag, construind o reţea de infrastructuri care cuprinde porturi, sisteme de comunicaţie şi de supraveghere, pistă pentru avioane şi canale adânci.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.