Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia din Ungaria dezbătută în plenul Parlamentului European

FRANCE-EU-PARLIAMENT

Situatia democratiei, statului de drept si drepturilor omului din Ungaria a fost abordata marti seara într-o dezbatere în plenul Parlamentului European (PE) si a provocat discutii aprinse, relateaza MTI.

Eurodeputati din grupurile liberal, social-democrat si al Verzilor au adresat întrebari referitoare la independenta sistemului judiciar, libertatea presei si taxarea publicitatii în Ungaria. Interventii împotriva unor organizatii civile au facut, de asemenea, obiectul unor dezbateri aprinse.
Deputati din grupul popularilor europeni si alti reprezentanti conservatori au afirmat ca stânga lanseaza acuzatii la adresa Guvernului condus de Viktor Orban din perspectiva înfrângerilor succesive pe care le-au suferit în alegeri.
Deputata social-democrata slovena Tanjy Fajon a declarat ca regreta faptul ca membrii PE au fost nevoiti sa abordeze înca o data încalcari ale normelor europene comise de catre Ungaria.
Eurodeputatul conservator britanic Timothy Kirkhope a apreciat, în schimb, ca niciun stat membru UE nu este obligat sa asculte lectiile date de catre PE.
Dezbaterea a avut în centru liberalismul, democratia liberala, non-liberalismul si democratia de tip crestin.
Eurodeputatii socialist ungur Istvan Ujhelyi si Gyorgy Schopflin, din partea Fidesz, au fost implicati într-un schimb de replici dur. Schopflin a obiectat fata de eticheta socialista de "regim Orban", insistând ca Fidesz, care este departe de a fi un regim, a obtinut în mod democratic victorii în alegeri. Ujhelyi i-a replicat ca acest proces de construire a unor noi puteri justifica utilizarea termenului "regim".
Pe de alta parte, eurodeputatul socialist Tibor Szanyi a interpelat marti, în scris, Comisia Europene (CE), careia i-a solicitat sa spuna daca Uniunea Europeana (UE) va actiona în legatura cu interdictia impusa de catre Statele Unite unor oficiali unguri, acuzati de coruptie, de a patrunde pe teritoriul american.
Szanyi a anuntat într-un comunicat de presa ca a întrebat CE ce masuri concrete pot fi adoptate pentru a interveni în cazuri în care autoritatile unui stat membru esueaza sa actioneze în lupta împotriva coruptiei. El a adaugat ca a întrebat Comisia si daca intentioneaza sa investigheze cazuri în Ungaria si sa adopte masuri.
Întrebarile au fost trimise ca urgente, iar CE urmeaza sa raspunda în scris, în decurs de trei saptamâni, a notat el.
Eurodeputatul a adaugat ca interdictia impusa de Statele Unite afecteaza credibilitatea UE si pateaza relatiile SUA-UE într-o perioada în care negocierile asupra unui acord de liber-schimb între cele doua blocuri se afla într-o faza "foarte delicata".
El a catalogat impunerea interdictiei drept un "scandal" care submineaza prestigiul Guvernului Ungariei si a solicitat demisia premierului Viktor Orban. În "asemenea cazuri, se asteapta ca premierul sa demisioneze", a spus Szanyi. El a îndemnat Guvernul sa investigheze acuzatiile "fara întârziere si într-un mod eficient si transparent".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.