Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slobozirea, arma perfectă împotriva unui stat imperfect

stampila vot

Slobozirea, acest cuvânt folosit deseori cu sens peiorativ, surprinde starea de fapt în care poporul român se scaldă odată la 4-5 ani. Nu ar trebui să ne rușinăm ca o fată mare în fața folosirii acestui termen care, potrivit DEX-ului, semnifică: descărcare, desfacere, desprindere, destindere, dezrobire, eliberare, emancipare, emancipație, lărgire, liberare, salvare, scăpare.

Până la urmă, mă gândesc că participarea la VOT asta înseamnă sau ar trebui să însemne. Votul reprezintă instrumentul politic prin excelență și chiar dacă nu este singura modalitate prin care ne putem exprima interesele, votul reprezintă sursa democrației.

Iohannis întoarce o lege în Parlament: Toţi românii care au carduri bancare sunt afectaţi

Cum mâine au loc alegerile locale, aș fi vrut să scriu un articol „profetic”. Dar dacă aș fi bună la a prevesti, în general, ceea ce se va întâmpla în viitor, probabil aș stăpâni lumea sau cel puțin lumea mea. Așa că aleg să tac, prefer să aștept, deși poate greșesc. Nu-mi place să fiu mesagerul veștilor triste sau groparul credințelor optimiste. Însă, ceea ce pot face este să-mi iau un angajament și să VOTEZ.  Este o responsabilitate pe care o am atât față de mine, cât și față de ceilalți, adică voi.

Întâmplător, am dat peste acest fragment. Nu fac trimitere la el pentru a mă lăuda că sunt prea „deșteaptă la cap”, dar explică atât de bine paradigma societății noastre. Redau:

„Când totalitatea cetățenilor nu vrea să se ocupe decât de treburile particulare, partidele (…) au toate șansele să devină stăpânele treburilor politice.

Putem vedea atunci adesea pe scena mare a lumii (…) o mulțime reprezentată de câțiva oameni. Aceștia vorbesc singuri în numele unei majorități absente sau neatente; numai ei acționează în mijlocul unei nemișcări generale; ei hotărăsc în toate, după capriciul lor; ei schimbă legile și tiranizează după plac moravurile; și rămânem uluiți văzând în ce număr mic de mâini nevolnice și ticăloase poate cădea un popor mare”, spunea Alexis de Tocqueville în Despre democrație în America.

România ultimilor ani arată cât de leneși geniali sunt românii preocupați numai și numai de treburile lor, iar urmarea acestui păcat este căderea în ghearele clasei politice. Obișnuiți să hotărască alții pentru ei, ignorând că politicianul este în slujba lor, închizând ochii la fărădelegile lor, i-au lăsat să-și facă de cap, ajungând să fim cu toții la cheremul intereselor și capriciilor lor. Blocați într-o frustrare apocaliptică, nu am înțeles că „cei aleși” au să ne dea socoteală, în cele din urmă.

METODE de FRAUDĂ electorală: 'șmecheria Maradona' sau 'cămașa albastră'

Da, România suferă de un sindrom, „sindromul alienării politice”, iar simptomele includ: je m'en fiche-ismul civic, neîncrederea în politicieni, dezinteresul pentru politică, sentimentul de neputinţă, diminuarea aşteptărilor și, nu în ultimul rând, scăderea exigenţelor. Însă, marasmul moral şi politic al României însemnă consolidarea oligarhiei și compromiterea modernizării noastre.

Scrutinul de mâine are mizele sale politice, imposibil de ignorat. A le trece cu vederea înseamnă a accelera această involuţie generală.

Oare de câte ori nu s-a întâmplat să votați același primar certat cu legea? De ce? Oare de câte ori nu ați votat un primar doar pentru că era susținut, tot din interes (atenție!), de un partid pentru a face în ciudă altui partid? De ce? Câți dintre voi stau să analizeze munca unui primar sau experiența unui anumit candidat la alegerile locale pentru a decide în cunoștință de cauză, atunci când puneți ștampila pe buletinul de vot? Iarăși, de ce?

Nu am nici un dubiu că românii votează emoțional, uită repede trecutul și nu gândesc pe termen lung efectul votului lor. Când au început să se trezească și să înțeleagă că interesele le sunt confiscate, au strigat în stradă „corupția ucide”.

Oare, este prea târziu sau nu să schimbăm ceva?!...Așa mă gândeam! Atunci, cetățeanule, slobozește-te (a se citi: eliberează-te, salvează-te), ieși din casă și votează OMUL care te reprezintă și cu care te identifici! Gândind astfel, poate vei fi mai exigent. :)

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.