Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia îl nominalizează pe ministrul de externe Miroslav Lajcak pentru şefia ONU

Slovacia

Guvernul slovac l-a nominalizat miercuri pe ministrul de externe Miroslav Lajcak drept candidat pentru postul de secretar general al ONU, transmite Reuters.

 

În vârstă de 53 de ani, Lajcak este ministru de externe, la al treilea mandat, în guvernul de stânga al premierului Robert Fico şi a fost deopotrivă Înalt Reprezentant şi Reprezentant Special al UE pentru Bosnia-Herţegovina.

 

Actualul secretar general al ONU Ban Ki-moon îşi va încheia la sfârşitul acestui an cele două mandate de cinci ani. Unii prezic că ar putea exista până la 15 candidaţi până la primul vot neoficial din luna iulie al Consiliului de Securitate. Conform unei tradiţii informale privind rotaţia între regiuni pentru şefia ONU, acum este rândul Europei de Est, conform Agerpres.

 

Când ONU a dat startul în decembrie cursei pentru postul de secretar general, cele 193 de state membre au fost încurajate să propună un candidat femeie. În cei 70 de ani de existenţă, acest post nu a fost ocupat decât de bărbaţi.

 

Lajcak, care a studiat la Moscova şi care a supervizat referendumul de independenţă al Muntenegrului în 2006, a mai temperat uneori poziţia anti-imigranţi a lui Fico în contextul crizei refugiaţilor din Europa, dar s-a opus însă şi sistemului de cote obligatorii pentru împărţirea solicitanţilor de azil între statele membre ale UE.

 

Unii diplomaţi rămaşi sub protecţia anonimatului au afirmat în aprilie că fostul premier portughez Antonio Guterres şi fostul premier neozeelandez Helen Clark ar fi favoriţi, după ce fiecare candidat a fost intervievat timp de două ore de către Adunarea Generală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.