Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia interzice prin lege patrulele de extremă dreaptă anti-romi din trenuri

Slovacia

Parlamentul slovac a votat marţi un amendament privind interzicerea patrulelor anti-romi în trenuri, iniţiate de un partid de extremă dreaptă intrat în Parlament după alegerile legislative din martie, relatează AFP. Parlamentul a adoptat amendamentul la legea căilor ferate la iniţiativa guvernului de coaliţie a prim-ministrului de stânga Robert Fico, acesta interzicând prezenţa în trenuri a altor patrule decât cele de poliţie.

Deputaţii au adoptat amendamentul cu 98 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 20 de abţineri. 'Este o evoluţie pozitivă', a declarat pentru AFP Grigorij Meseznikov, responsabil din cadrul Institutului pentru afaceri publice (IVO), un centru de analize şi de cercetări de la Bratislava. 'Nu putem accepta sau tolera activităţile care vizează intimidarea minorităţii rome. Vom vedea dacă autorităţile vor fi în măsură să aplice decizia', a adăugat el. Membrii Partidului Popular Slovacia Noastră - Kotleba (LSNS, opoziţie) au început să patruleze în trenurile din Slovacia în aprilie, după ce un adolescent de 16 ani a agresat o tânără de 21 de ani pentru a-i fura portofelul într-un tren.

'Nimeni nu poate înlocui poliţia în această ţară', a Lucia Zitnanska, ministru al justiţiei, citată de agenţia de presă slovacă TASR. Cea mai mare şi mai săracă minoritate din Europa, romii sunt adesea excluşi din punct de vedere social, cum se întâmplă în Slovacia, unde ei reprezintă circa 8% din populaţia de 5,4 milioane de locuitori, notează AFP. Acest vot este 'este un prim mic pas al guvernului pentru a limita discriminarea romilor', a declarat Jozef Mezei, de la Institutul slovac al ştiinţelor sociale. 'Fără îndoială, este o acţiune pozitivă şi conformă cu abordarea europeană faţă de minoritatea romă, care ar trebui aplicată deplin în Slovacia', a spus el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.