Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta legii salarizării și a ministrului Muncii, Ana Costea, a fost pecetluită: Anunțul lui Dâncu

Claudia Ana Costea

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, marţi, că proiectul privind salarizarea din sistemul bugetar se retrage şi nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului, adăugând că ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniată.

"Doamna ministru a anunţat încă din şedinţa cu sindicaliştii şi patronatele că acest proiect se retrage. Am anunţat şi eu, îl înlocuiam pe premier acolo, am anunţat că acest proiect nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru că nu era programat să se intre pentru a se lua o hotărâre, era programat în primă lectură. Am încercat, prin acest draft, să vedem ce spun sindicatele, era prima lectură pentru sindicate şi pentru ceilalţi", a afirmat Dâncu, la Realitatea Tv.

Citește și: BĂTAIE groaznică între 5 femei în trafic: De la ce a pornit totul / VIDEO

El a spus că Guvernul a anunţat partenerii sociali că sistemul a fost gândit în aşa fel încât niciun salariu să nu scadă, iar dacă acest lucru nu a reuşit, proiectul va fi retras.

"Noi am fost deschişi şi am anunţat partenerii sociali că noi am gândit sistemul în aşa fel încât să nu fie nicio scădere de salariu în acest moment şi dacă acest proiect nu a ieşit aşa, înseamnă că am greşit, ne retragem acest proiect şi începem să lucrăm de săptămâna viitoare, eventual cu ei, într-un consiliu tripartit, să lucrăm pentru a face o variantă care să fie acceptabilă pentru toţi, sigur, în limita unor bani pe care îi avem în acest moment. Şi am văzut onestitate din partea sindicatelor care au spus: am înţeles că nu sunt bani decât câţi aţi spus în acest buget, dar hai să facem sistemul echitabil", a adăugat Dâncu.

Citește și: Dai din picioare când stai jos sau înainte de somn? Vezi de ce boli suferi

El a explicat că au fost mai multe variante privind salarizarea din sistemul bugetar, una dintre ele presupunea o sumă de 40 miliarde de lei, suplimentare de bani care nu avea de unde să fie luată.

"Iniţial şi ideea noastră cu care am pornit a fost să construim un sistem unitar, aşa s-a crezut că se putea face, în care să se elimine toate incompatibilităţile, toate inegalităţile din sistem.(...) Ca să faci o egalizare pe orizontală şi pe verticală a acestor salarii este nevoie de o sumă foarte mare. S-a făcut un proiect ideal la început, doamna Costea a construit un proiect de specialist care, însă, avea dezavantajul că ne costa prea mult şi, în momentul acesta, nu se găseau bani pentru un asemenea tip de proiect. A fost unul din multele variante de la acel prim proiect care costa 40 miliarde de lei, adică o suplimentare pe care nu aveam de unde să o luăm. S-au făcut vreo patru sau cinci proiecte pe diverse variante, scenarii, încercând să se facă ce se poate cu 2 miliarde de lei şi ceva ca plus pe anul care vine, pe un an", a explicat Dâncu.

Citește și: Facebook face o schimbare majoră: Anunțul lui Mark Zuckerberg

Vicepremierul a arătat că ultima variantă, din păcate, nu a ieşit ca finală. "Nu s-a discutat cu sindicatele, decât foarte puţin, am fost şi o greşeală de orientare a noastră a întregii echipe care am spus: haideţi să gândim noi varianta, vedem ce bani avem şi după aceea să discutăm cu sindicatele. Ne-am gândit că durează prea mult", a mai explicat Dâncu.

Întrebat dacă va fi remaniată Ana Costea, Vasile Dâncu a răspuns că nu.

Citește și: Nu e glumă: Un robot a fost retras de Microsoft după ce a devenit rasist! Cum e posibil

Ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului Ordonanţei de urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar iar, în cazul în care Executivul nu va fi de acord cu această decizie, aceasta este dispusă să îşi depună mandatul.

"În urma discuţiilor (cu reprezentanţi sindicatelor - n.r.), proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost retras. Practic, această ordonanţă de urgenţă nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali şi nevoile existente în momentul de faţă pentru eliminarea disfuncţionalităţilor, sens în care doamna ministru şi-a asumat retragerea acestui proiect. (...) Doamna ministru a precizat că, în situaţia în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susţine aceasta ordonanţă de urgenţă, este dispusă să îşi depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi iar, în condiţiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susţinem şi să fim de acord cu ele. În condiţiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri - n.r.), doamna ministru îşi va da demisia", a declarat marţi consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuţiilor cu liderii sindicali.

Citește și: Cozmin Guşă aruncă BOMBA despre candidatul PNL la Primăria București

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.