Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta PNL, negociată cu primari. Planul anti-Blaga. Tandemuri secrete vs. rolul lui Iohannis

congres PNL

Liberalii se pregătesc să aprobe, în această săptămână, un calendar pentru desfășurarea ostilităților la viitorul Congres. Cu aceste alegeri interne cel mai probabil mutate în iunie, vechii liberali vor să profite să profite de dezbinarea care bântuie încă rândurile foștilor democrat-libeerali și să vină cu un candidat unic capabil să adune pentru platforma sa nu doar voturile acestei tabere, ci și ale unor lideri locali ex-pedeliști, pentru a se da impresia unificării și reconstrucției partidului în vremuri de restriște. Cu toate acestea, încă mai sunt unii care speră că lumina va veni în mod decisiv de la Cotroceni, în lumina noilor proteste anti-guvernamentale care au dovedit că președintele Klaus Iohannis poate fi și președinte-jucător.

Vezi și: Traian Băsescu trage semnalul de alarmă, după proteste: bătălia care RUINEAZĂ

PROIECT - Lege buget 2017 plus ANEXE

Vechii liberali sunt într-o amplă campanie de racolări menită să le aducă victoria la viitoarea Convenție Națională sub aparenta unificare a întregului partid sub flamura necesității reconstrucției partidului și regăsirii identității doctrinare, la pachet cu recâștigarea credibilității, atât în fața propriilor activiști de rând, cât mai ales în ochii electoratului tradițional.

În acest moment, vechii liberali rămași la cârma partidului, dar și cei care au făcut pasul în spate, precum Alina Gorghiu și Teodor Atansiu, par a fi înțeles că rivalitățile dintre ei nu vor netezi decât drumul oamenilor lui Vasile Blaga de a dicta deznodământul la Congres și că mai bine, din interes sau alte considerente, trebuie să îngroape, temporar, securea războiului pentru a asigura obținerea conducerii noului PNL în iunie.

Cu povara înfrângerii la locale și parlamentare atârnându-i greu pe umeri, Alina Gorghiu a anunțat că nu are niciun gând de candidatură la șefia partidului, chiar dacă proxima sa vizită la Strasbourg ca parte din delegația cu care președintele Klaus Iohannis va merge la adunarea parlamentară a Consiliului Europei alimentează temerile unoar din partid că președintele vrea încă să joace un rol decisiv în alegerea noului șef de partid.

Până atunci, cei cu putere în partid continuă să facă și să desfacă alianțe, să ia în calcul sau să excludă nume de colegi cu aspirații la scaunul de președinte de partid. Blaga și ai săi au convenit, cel puțin în prezent, să susțină candidatura lui Cătălin Predoiu, pentru a da un semnal de unitate către cei din vechiul PNL că lupta se va dovedi acerbă și deloc ușoară. Intrată inițial în cărțile acestora și ulterior abandonată ca variantă, liderul interimar actual, Raluca Turcan, nu a abandonat lupta și caută aliați, inclusiv la Cotroceni, cu riscul de a fragmenta voturile taberei fostului PDL la Congres.

Citeşte şi: PSD îl AVERTIZEAZĂ pe Iohannis: 'UNICA soluție este SUSPENDAREA președintelui'

În această direcție, a dezbinării colegilor din fostul PDL, lucrează însă și un alt lider interimar – secretarul general Marian Petrache. Potrivit surselor noastre, Petrache și apropiații săi au purtat și intenționează să poarte negocieri separate cu unii dintre liderii locali cu cuvânt greu în teritoriu și la Congres. Sub pretextul nevoii de salvare a partidului, de eliminare a bisericuțelor și a separației existente între diverse grupări - Petrache și ai lui încearcă să ralieze cât mai mulți liberali din toate taberele pentru a coagula o grupare capabilă să adune cât mai multe voturi la alegerile din iunie.

Astfel, după întâlnirea de la Giurgiu a oamenilor lui Blaga, Petrache s-a văzut cu fostul secretar general, Ilie Bolojan, liderul uneia dintre cele mai puternice filiale liberale, cea de Bihor, și ar fi bătut palma cu acesta pentru o susținere reciprocă la Congres. Bolojan a fost unul din puținii care au intuit pericolul pe care îl reprezintă pentru partid păstrarea conducerii bicefale pe o perioadă atât de îndelungată și a militat, chiar de dinainte de alegerile locale, pentru o conducere unică, cu riscul alimentării zvonurilor că vrea șefia partidului pentru el.

Un alt lider de filială cu care Petrache a purtat negocieri este liderul de Alba, fostul democrat-liberal Mircea Hava. Inițial, acesta a refuzat să se prezinte la întâlnirea stabilită, preferând  să ia mai întâi temperatura în tabăra lui Blaga, strânsă la Giurgiu pentru a decide candidatul de urmat la șefia partidului. Ulterior, edilul  a purtat discuții și cu Petrache, dar a condiționat sprijinul său de obținerea acordului și din partea colegi, îndeosebi primari de mari municipii cu imagine bună în partid. Potrivit acelorași surse, Petrache intenționează să poarte discuții similare pe ideea sa de reconstrucție și cu Emil Boc de la Cluj și Gheorghe Falcă de la Arad.

În tabăra vechilor liberali, colegii lui Petrache îi aprobă strategia până la un punct – să nu fie el însuși candidatul la șefia PNL. „ Avem nevoie de toți oamenii buni din partid, nu contează că au fost PDL-iști sau liberali. Avem nevoie de un lider cu vechime, experiență, cu personalitate puternică, care a dovedit prin rezultate că poate duce partidul acolo unde îi este locul. Nu știm dacă Petrache poate fi acel om și dacă poate rezista, mai ales că este grav bolnav. În plus, când s-a pus problema noii conducerii interimare a existat condiția că cei numiți să nu se folosească de funcții pentru a-și pregăti propriile candidaturi la Congres. Nu putem vorbi de reconstrucție pe criterii corecte dacă apelăm tot la vechile metode”, susțin sursele citate.

Conștient de aceste rezerve, Petrache spune oricui vrea să audă că nu se agață de putere și că nu ține cu tot dinadinsul să devină președinte de partid, dacă colegii săi vor identifica persoana capabilă să preia frâiele partidului. În acest moment, cea mai mare parte a vechilor liberali, și nu numai, îl văd pe Dan Motreanu cea mai bună soluție pentru această candidatură. În ultima vreme, deși liberalii i-au înroșit telefoanele cu cereri, acesta nu se grăbește cu o decizie, așteptând sentința in februarie în dosarul în care este judecat pentru a afla dacă poate respecta criteriile de integritate ale partidului. Alții cred ca Bolojan se pregătește pentru acest pas, în tandem cu Petrache care ar prefera să-și păstreze calitatea de secretar general.

În schimb, perdanții care au fost excluși de la masa jocului intern de putere după rezultatele dezastruoase de la alegerile din acest an, speră la o revenire în forță a președintelui Klaus Iohannis. Totul depinde de succesul noii strategii de rezistență a Cotroceniului în fața acțiunilor guvernului Grindeanu susținut de coaliția PSD-ALDE. „Iohannis poate decide președintele PNL așa cum a mai făcut-op și altă dată. Totul depinde de ce se întâmplă acum. Vom vedea dacă avem un nou președinte-jucător sau nu”, susțin sursele citate.

De altfel, într-un interviu acordat stiripesurse.ro, fostul secretar general al partidului, Teodor Atanasiu și-a turnat cenușă în cap, în numele întregii conduceri liberale, pentru îndepărtarea de propriul electorat și a pledat pentru clarificare doctrinară, dar a dat și un semnal.

Citeşte şi: Șeful SRI, audiat în cazul protestelor din țară / SURSE

Acum nu avem un lider puternic. Trebuie să ne adaptăm, trebuie să facem o echipă bună. Președintele ales trebuie să joace rolul unui coechipier. Echipa centrală trebuie să gestioneze partidul. Să găsească direcția partidului și să iasă la bătaie cu PSD.Trebuie să ne batem cu PSD, trebuie să îl ajutăm pe președintele Iohannis să nu rămână izolat (...). Nu putem rămâne în trena președintelui. Să așteptăm tot timpul de la el. Vin alegerile prezidențiale, PNL trebuie să fie capabil să îl împingă spre un nou mandat pe Iohannis și nu să îl tragă în jos”, a susținut acesta.

Cu toate acestea, curentul majoritar în PNL este în favoarea colaborării cu Cotroceniul , dar nu pe o relație de subordonare. „Da, a mai numit în trecut o conducere, ne-a lăsat pe mâinile ei și uite cu ce ne-am ales. Noi l-am adus la Cotroceni, iar apoi ne-a abandonat în brațele unei conduceri nelegitimate prin votul Congresului, care i-a invocat numele ca scut de fiecare dată când dorea să impună o decizie în forurile statutare. Iar acum trebuie să reconstruim partidul din cenușă și o vom face. Dar nu pentru ca Iohannis să ne dicteze ce să facem, ci pentru a fi cu adevărat parteneri”, ne-a explicat un prim-vicepreședinte PNL cum stau lucrurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.