Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şoc în Slovenia: Soarta unui migrant clatină coaliţia de la putere

slovenia

Soarta unui migrant sirian sprijinit de o parte a opiniei publice clatină coaliţia de centru-stânga la putere în Slovenia, subminând poziţia prim-ministrului Miro Cerar cu câteva luni înaintea alegerilor legislative, relatează vineri AFP. Anunţată cu câteva zile în urmă, decizia expulzării în Croaţia a lui Ahmad Shamieh, un sirian sosit în Slovenia în februarie 2016 cu valul de refugiaţi, a provocat o mişcare de solidaritate în toată ţara.

Acest bărbat de 42 de ani, cazat într-un centru din Ljubljana şi care a învăţat elemente de bază ale limbii slovene, s-a remarcat lucrând alături de un ONG ce oferă mese gratuite şi cursuri de formare, devenind, potrivit susţinătorilor săi, un simbol al integrării. Aceasta l-a determinat pe Cerar să promită în această săptămână să intervină în favoarea lui, în ciuda epuizării tuturor căilor de atac împotriva expulzării. Dar acest anunţ a provocat un cutremur atât în cadrul opoziţiei, care a ameninţat că va depune o moţiune de cenzură, dar şi în propria tabără a prim-ministrului.

Ministrul de interne, Vesna Gyorkos Znidar, membru al Partidului Centrului Modern (PCM) al lui Cerar, a încercat să închidă pagina vineri, subliniind că expulzarea nu poate fi pusă legal sub semnul întrebării. "Un astfel de umanism superficial este foarte dificil de pus în aplicare", a declarat ea.

Potrivit cotidianului Dnevnik, ministrul afacerilor externe Karl Erjavec, un tenor al Partidului Democrat, aliat al lui Cerar în cadrul majorităţii la putere, "a ameninţat să părăsească coaliţia". În schimb, doi deputaţi din coaliţia la putere i-au propus marţi lui Ahmad Shamieh să primească azil chiar în clădirea parlamentului, în timp ce expulzarea părea iminentă. După trei ani la putere, acest episod pare o nouă lovitură pentru Cerar înainte de alegerile legislative programate pentru vara anului viitor, conform Agerpres.

Ales în 2014 după ce ţara tocmai ieşise dintr-o gravă recesiune, liderul de centru-stânga se poate lăuda cu una dintre cele mai dinamice creşteri economice din zona euro, de 4,7% aşteptată în acest an. Zeci de mii de migranţi au traversat Slovenia în timpul crizei din 2015/16, majoritatea continuându-şi drumul spre Europa de Vest. Anul acesta, 1.200 de cereri de azil au fost depuse în această mică ţară de 2 milioane de locuitori, membră a UE din 2004.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.