Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiştii albanezi au câştigat alegerile parlamentare

reuters
edi rama, albania, socialisti

Partidul Socialist al premierului Edi Rama şi-a confirmat luni dimineaţă avansul în scrutinul legislativ desfăşurat duminică în Albania, potrivit rezultatelor parţiale, relatează AFP, potrivit agerpres.

După numărarea a ceva mai puţin de 20% din buletinele de vot din cele 5.362 de secţii de votare din ţară, Partidul Socialist a obţinut 50,33% din sufragii, cu mult înaintea Partidului Democrat (de dreapta) al lui Lulzim Basha, care a acumulat 27,26% din voturi, conform acestor rezultate oficiale.

Premierul australian DEZVĂLUIE unul dintre principalele subiecte ale Summitului G20

Mişcarea socialistă pentru integrare (LSI), partidul preşedintelui ales Ilir Meta, a obţinut 15,32 % din voturi, un rezultat care i-ar putea permite să-şi menţină influenţa politică în noul parlament.

Provocarea pentru Partidul Socialist este dacă va obţine 71 de mandate din totalul de 140 care i-ar permite să guverneze singur.

Niciun om politic de la Tirana nu a comentat deocamdată aceste rezultate parţiale ale scrutinului, desfăşurat fără incidente majore, chiar dacă partidele s-au acuzat reciproc de "intimidare" sau "cumpărare de voturi".

În cursul nopţii, Partidul Socialist a trimis totuşi semnale că ar câştiga scrutinul. Potrivit mass-media locale, Edi Rama a trimis mesaje deputaţilor din tabăra sa anunţându-i că partidul ar putea rămâne la putere.

Recep Erdogan, un nou ATAC la adresa SUA: Îşi vor da seama că au comis o eroare

Unul dintre aliaţii săi politici, primarul Tiranei, Erion Veliaj, a lăudat pe Twitter "o victorie a progresului obţinut pe plan politic, în materie de reforme şi aspiraţii europene".

După o campanie paşnică, acest scrutin - desfăşurat fără încălcări majore sau grave acuzaţii de fraudă - ar constitui o premieră în Albania.

În prezenţa a 3.000 de observatori, între care 300 străini, o astfel de situaţie ar fi binevenită într-un moment în care părţile speră în deschiderea rapidă a negocierilor de aderare la UE, în condiţiile în care Albania este, din iunie 2014, stat candidat la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.