Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiştii spanioli vor decide duminică dacă îi vor permite dreptei să guverneze

elpolitico.com
mariano rajoy

Socialiştii spanioli au anunţat marţi că vor decide duminică dacă îi vor permite dreptei să guverneze sau îşi vor menţine veto-ul, ceea ce ar provoca noi alegeri legislative în decembrie, pentru a treia oară în decurs de un an, relatează AFP. Comitetul ''federal'', un fel de ''parlament'' al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) format din circa 300 de membri, se va întruni duminică la sediul partidului din Madrid pentru a tranşa problema, potrivit unor surse socialiste.

Divizaţi, socialiştii vor trebui să spună dacă mai mulţi aleşi din grupul lor parlamentar trebuie să se abţină în momentul unui vot de învestitură pentru a-i permite şefului guvernului conservator în exerciţiu Mariano Rajoy să rămână la putere sau dacă vor împiedica dreapta să guverneze. Dacă nimeni nu este învestit până la 31 octombrie pentru a conduce un nou guvern, parlamentul ţării va fi dizolvat şi noi alegeri vor avea loc, în principiu pe 18 decembrie. ''Avem posibilitatea de a opta între abţinere şi alegeri. Despre aceasta va trebui să discutăm'', a declarat marţi Javier Fernandez, preşedintele comisiei care asigură interimatul la conducerea PSOE. Partidul Popular (PP), formaţiunea politică a lui Mariano Rajoy, prima forţă din parlament, dar fără majoritate absolută de la alegerile legislative din decembrie 2015, nu a reuşit să găsească aliaţi pentru a forma un nou guvern şi gestionează problemele curente de zece luni. El speră că PSOE va ceda după plecarea, pe 1 octombrie, a fostului său secretar general Pedro Sanchez, partizanul unui ''nu'' categoric faţă de PP şi răsturnat de la conducere de partizanii abţinerii.

Javier Fernandez părea să pregătească terenul marţi pentru această opţiune, declarând în faţa parlamentarilor: ''A te abţine nu înseamnă a susţine''. Dar partidul său, a doua forţă în camera inferioară, cu 85 de locuri din cele 350, departe în urma PP, care are 137, rămâne divizat, deoarece unele federaţii regionale, precum cea din Catalonia (nord-est), susţin în mod deschis un veto. Un primar a pus în circulaţie la începutul lui octombrie o petiţie pentru a obliga PSOE să organizeze un congres extraordinar dacă întruneşte semnăturile din partea a peste o jumătate dintre militanţi. Partizanii lui ''nu'' se tem să-i lase rolul central în opoziţie coaliţiei stângii radicale Unidos Podemos, a treia forţă politică din parlament, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.