Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociolog: Scandalul nu îi face rău lui Marian Munteanu, dimpotrivă

marian munteanu

Digi24:

Sociologul Dan Jurcan a declarat că Marian Munteanu este un candidat atipic la Primăria Capitalei și a arătat că el nu mai reprezintă astăzi ce a reprezentat în iunie 1990. El a amintit că în doar o zi de la anunțarea candidaturii sale, credibilitatea lui Marian Munteanu a fost serios zdruncinată: a fost acuzat de neolegionarism, fundamentalism ortodox, negaționism și colaborare cu „securistul”.

„Nu e un candidat care vine din partea societății civile, are o ideologie. Are o notorietate care ajunge la 30% la nivel național. Cam 15% îl susțin pentru ce a făcut în iunie 1990. Marian Munteanu de azi nu e cel care a fost în iunie 1990. Am văzut în ultimele 24 de ore că această credibilitate pe care o are e atacată din toate părţile. E acuzat de neolegionarism, fundamentalism ortodox, de negaţionism, de colaborare cu „securistul", „şarpele cu ochelari". E acuzat chiar de ultranaționalism, prin asocierea cu „Vatra Românească” ”, a precizat Dan Jurcan.
Sociologul a precizat că toate aceste aspecte vin în contradicție cu profilul electoratului liberal.
„Sunt lucruri care vin în contradicţie cu profilul electoratului liberal, care e pro occidental, pro atlantist, care e mai degrabă tolerant. Această imagine s-ar putea să creeze o problemă de opțiune electoratului liberal. E o aglomerare destul de mare pe partea dreaptă a eşicherului politic”, a spus Dan Jurcan.
De asemenea, sociologul a precizat că scandalul care s-a iscat după anunțarea acestei candidaturi nu îi face rău lui Marian Munteanu, dimpotrivă.
„M-am întrebat dacă acest scandal legat de Munteanu îi face neapărat rău. Nu cred. În această etapă, din punctul lui de vedere e bine că se vorbește despre el. Se vorbește mai puțin despre Nicuşor Dan, Gabriela Firea. Dacă e suficient de inteligent ca să folosească această notorietate creată prin acuzaţii și s-o potenteze într-o încredere, atunci are șanse mari să crească în sondaje”, a spus Dan Jurcan.
Sociologul a mai declarat că în următoarele săptămâni Marian Munteanu trebuie să își prezinte planul pentru București.
„E un candidat atipic. E foarte ciudat, că PNL a făcut sondaje pentru a alege între Buşoi şi Orban. În nici 24 de ore s-au decis pentru Munteanu. Munteanu vine pe un anumit orizont de aşteptare. E un om care nu poate fi acuzat de o lipsa de integritate, moralitate. Dar nu e un bun gospodar. În următoarele săptămâni, va trebui să-și construiască o strategie prin care să comunice care e viziunea lui despre Bucureşti. Creează o problemă foarte serioasă electoratului liberal. Marian Munteanu e cunoscut de cei care au peste 40-45 de ani și care știu despre evenimentele din 13-15 iunie. PNL are o problemă de construire a notorietății în rândul propriului electorat liberal”, a conchis Dan Jurcan.

Ziarul Financiar:

Dacă oamenilor nu le  este explicat procesul de globalizare şi nu vor simţi că sunt responsabili de menţinerea lui, i se vor întoarce împotriva şi îi vor deveni duşmani, avertizează, într-un comentariu pentru ziarul britanic Financial Times, profesorul Lawrence Summers, 61 ani, fostul secretar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (Ministerul de Finanţe).
Profesorul american care la 16 ani a intrat la celebra universitate MIT, iar la 28 de ani a ajuns  să predea la Universitatea Harvard, arată că de la sfârşitul anului 1945, un consens internaţional a definit politicile externe ale celor mai importanţi actori globali, construind o lumea mai prosperă şi mai sigură, lucru incontenstabil, susţinut de date statistice clare.
De la Bretton Woods până la proiectul Uniunii Europene, lumea devenea mai mică din punct de vedere instituţional. Tehnologia a contribuit şi ea la crearea unei lumi mai interconectate şi mai sigure.
NATO şi alte organizaţii internaţionale au reuşit să menţină un climat de pace pentru o durată semnificativă de timp.
Totuşi o revoltă împotriva graniţelor deschise pare să se formeze, notează profesorul Summers, care a fost la un pas să devină guvernatorul băncii centrale americane, dar în final nu a fost nominalizat de către preşedintele Obama din cauza stilului său arogant, abraziv şi coleric care a stârnit mânia lumii academice.
Brexit-ul, zidul lui Donald Trump de la graniţa cu Mexicul sau criza refugiaţilor din Europa sunt elemente din aceeaşi piesă ce par să alimenteze fanaticii şi episcopii anti-globalizare ce îşi conduc întreaga agendă susţinuţi de teorii ale conspiraţiei revărsate pe site-uri suspecte şi cu un design arhaic spre îndoielnic .
„Nimeni nu mulţumeşte comerţului global că poate plăti aceeaşi sumă de bani pentru de două ori mai multe haine, jucării sau alte bunuri în cazul în care schimburile globale nu ar exista.” spune profesorul Summers în comentariul său din Financial Times.
Într-adevăr nimeni nu mulţumeşte pentru efectele globalizării. Nimeni nu mulţumeşte că transportul pe apă a scăzut cu 50%, transportul aerian cu 85%, iar costurile serviciilor de telecomunicaţii au scăzut cu 99%. Şi astea sunt doar câteva dintr-o listă cu mult mai lungă.
Iar cine nu mulţumeşte pentru ce are, chiar riscă să piardă tot.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.