Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solicitare către Putin: Să salveze Moldova de armata română

putin

Liderul Congresului diasporei moldovene din Federatia Rusa, Aleksandr Kalinin, i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa 'salveze poporul Moldovei de armata româna si cea ucraineana' pe fondul seriei de proteste în masa împotriva actualei conduceri de la Chisinau, relateaza joi portalul Deschide.md.

Într-un apel video, Kalinin îi aminteste lui Putin ca domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, a aparat pe timpuri 'periferiile Rusiei si Crimeii' de turci, cerându-i sa 'întoarca serviciul', potrivit publicatiei mentionate. Chisinaul, sustine el, ar avea o întelegere cu autoritatile României si Ucrainei ca fortele lor armate sa intervina în Republica Moldova.

' Cu câteva zile în urma, puterea de la Chisinau s-a adresat SBU-ului Ucrainei si presedintelui României ca sa intervina armat împotriva protestelor pasnice. Asta vorbeste de faptul ca puterea vrea sa verse sânge. Domnule Vladimir Vladimirovici aveti un rol - sa salvati ultimul 'popor slav'. În numele poporului moldovenesc, al diasporei moldovenesti din Rusia, va cerem sa salvati poporul nostru si sa nu ne lasati sa disparem din istorie', îsi încheie Kalinin apelul adresat presedintelui rus.

Kalinin afirmase anterior ca diaspora moldoveana din Federatia Rusa ar putea sa revina la Chisinau ca sa se alature protestatarilor, într-o declaratie ce a fost difuzata de numeroase mass-media ruse oficiale.

Moscova este suspectata ca se foloseste de protestele de la Chisinau si de partidele de opozitie moldovene pentru a prelua controlul asupra Republicii Moldova, care a virat spre Occident dupa semnarea Acordului de asociere la UE în 2014, în conditiile în care guvernul 'proeuropean' este prea slabit de scandalurile de coruptie, potrivit comentatorilor.

Joi, la ora 17:00, expira ultimatumul dat duminica - în finalul unei manifestantii la care au participat mii de oameni - actualei guvernari a Republicii Moldova ca sa-si dea demisia in corpore si sa organizeze alegeri anticipate nu mai târziu de luna aprilie. În caz contrar, liderii protestatarilor au amenintat ca vor proceda la blocarea unor trasee nationale si la alte actiuni de 'nesupunere civica'.

Premierul Pavel Filip, puternic contestat de manifestanti ca 'omul' controversatului oligarh si mogul media Vlad Plahotniuc, considera ca guvernul pe care îl conduce este ultima sansa a actualei clase politice si a respins miercuri categoric revendicarea privind desfasurarea unor alegeri parlamentare anticipate, relateaza Jurnal.md.

Cu o zi înainte de expirarea ultimatumului înaintat de manifestanti, premierul se declara responsabil fata de majoritatea parlamentara care l-a votat în fruntea guvernului, fata de acei deputati pe care, spune Filip, i-a unit un singur obiectiv - de a nu admite alegeri anticipate. 'Vom continua lupta', au replicat organizatorii protestelor - Platforma civica de dreapta 'Dreptate si Adevar', Partidul socialistilor si Partidul Nostru, noua formatiuni de stânga proruse.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.