Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solicitare de ultimă oră. Turcia îl vrea OUT pe coordonatorul SUA din coaliţia internaţională

AP
Brett McGurk

Ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu a cerut joi, într-un interviu pentru postul de televiziune privat NTV, retragerea trimisului special american de pe lângă coaliţia internaţională în Siria şi Irak, Brett McGurk (foto), acuzat de susţinerea miliţiilor kurde siriene şi a separatiştilor kurzi turci, relatează France Presse şi DPA, potrivit agerpres.

În acelaşi timp, potrivit Reuters, Cavusoglu a declarat că Germania este liberă să-şi retragă trupele staţionate la baza aeriană Incirlik din Turcia dacă doreşte, adăugând că Berlinul ar trebui să renunţe la "abordarea condescendentă" faţă de Ankara.

Erdogan pune piciorul în prag la Washington: 'Vom acţiona fără să întrebăm pe nimeni'

Germania a anunţat miercuri că are în vederea mutarea celor 250 de militari ai săi de la baza aeriană Incirlik (sud-estul Turciei) în Iordania pentru că Ankara refuză parlamentarilor săi accesul în baza respectivă. Oficiali turci au declarat pentru Reuters că vizita parlamentarilor germani nu ar fi adecvată în acest moment.

Referitor la coordonatorul american, minitrul turc a declarat că "ar fi bine ca această persoană să fie înlocuită", afirmând că Brett McGurk "sprijină în mod clar" miliţiile kurde siriene YPG (Unităţile de Apărare a Poporului) şi separatiştii kurzi turci din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), două grupări considerate drept "teroriste" de către Ankara.

McGurk, numit trimis special sub preşedinţia lui Barack Obama, a lucrat în Irak şi pentru administraţia George W.Bush.

Statele Unite au decis săptămâna trecută să înarmeze şi echipeze YPG în Siria în pregătirea ofensivei asupra oraşului Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria. Preşedintele Erdogan a cerut administraţiei Trump revenirea 'fără întârziere' asupra acestei decizii.

Germania cere ajutorul americanilor în disputa pe care o are cu Turcia

Aceste declaraţii intervin după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit marţi la Washngton cu omologul său american Donald Trump, ocazie cu care cei doi au promis să-şi consolideze "parteneriatul strategic" şi "relaţiile lor excepţionale".

În acelaşi interviu, şeful diplomaţiei turce a declarat că măsurile luate până acum de NATO pentru protejarea spaţiului aerian al Turciei au fost insuficiente.

Interviul acordat de Mevlüt Cavusoglu intervine înaintea reuniunii NATO de săptămâna viitoare la Bruxelles. Turcia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, are relaţii tensionate cu unele state membre, în special Germania, în ultimele luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.