Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solicitare incredibilă pentru preşedintele Klaus Iohannis: Acuze dure la adresa unui ambasador

Solicitare incredibilă pentru preşedintele Klaus Iohannis. Şefului statului i se cere să o tragă la răspundere pe Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Israel.

Aceasta este acuzată de incompetenţă şi chiar şi minciună în cazul gestionării situaţiei răniţilor transportaţi în Israel. Într-un comunicat al Ambasadei publicat şi pe Facebook se precizează ca ambasadoarea s-a deplasat la doi dintre răniţii “internați la spitalul Tel HaShomer din Petah Tikwa”. Comentariile nu au întârziat să apară: Dragos Nelersa:

Citeşte şi: Doi fotbalişti români au fost arestaţi: Ce au făcut e strigător la cer

“Draga Andreea, daca ai fost atat de des la spital atunci as dori sa te informez ca ai fost in alta parte. Spitalul Tel Hashomer nu este in Petah Tikva asa cum scrii in comunicat ci la cativa km mai incolo, in orasul Ramat Gan. Acum imi explic de ce nu te-au vazut acesti cetateni pe la spital.” Shirel Levy: “Ce minciuni !!!! Sau nu si-au notat bine zilele in care au fost la Tel Hashomer. In ziua de 7 si 8 noiembrie nu a calcat nici un picior de diplomat la spital. Garantez eu sigur”.

Pe 9 noiembrie Dragos Nelersa relata: “Dragi prieteni am fost astăzi la spitalul Tel Hasomer din Ramat Gan unde sunt internati cei doi pacienti raniti în incendiul de la ‪#‎colectiv‬ Situația este următoarea: Cristian Matei este internat la secția de arși a spitalului. I s-a făcut tomografie și cu ajutorul Celui de Sus este stabil. Este “păzit” în permanență de soția lui, Oana, care nu vrea să se despartă de el și e impresionant. Cu atât mai mult cu cât niște micuți au rămas acasă în România.

Citeşte şi: S-au stabilit câştigătorii de la Loteria bonurilor fiscale: Vezi cu ce bon s-a câştigat

Celălalt pacient, tot un tânăr, Cătălin Ilnitchi a fost transferat la terapie intensivă pentru că a venit cu un virus. Medicii spun că este ceva normal din cauza intubării dar au preferat să-l transfere în unitatea respectivă care e mai potrivită pentru starea lui de acum. Este însoțit de mama lui, Tamara, care se roagă în permanență pentru fiul ei.

Iată comunicatul

Stimate domnule președinte al României, Klaus Iohannis

Vă scriem din nou noi, cei din Israel, nemulțumiți de activitatea Ambasadei României la Tel Aviv. Nici ministrul Corlățean și nici ministrul Aurescu nu au luat în seamă plângerile diasporei din Israel. Poate acum, cu un Guvern tehnocrat cineva ne va lua în seamă. Purtarea ambasadoarei Andreea Păstârnac a revoltat întreaga comunitate, iar noi suntem gata să demonstrăm în fața sediului ambasadei, așa cum au făcut-o frații noștri din România. Trebuie să faceți curățenie și în diplomație altfel nu se va rezolva nimic, lăsând în funcție o ambasadoare psd-istă care a făcut și face doar jocurile partidului, iar pe noi, comunitatea română din Israel, ne-a învrăjbit și batjocorit.

Lăsăm în urmă toate boacănele făcute de ambasadoarea Păstârnac și vă prezentăm ce se întâmplă astăzi la Tel Aviv.

Precum știți, mai avem aici internați doi răniți ai tragediei din Colectiv. Doi băieți tineri, care lucrează în mass media română, au fost internați împreună cu soția, respectiva mama. Încă de la început, ambasada României a arătat indiferență totală față de aceste cazuri. Răniții au intrat pe mâna medicilor israelieni, dar cele două însoțitoare

s-au trezit dintr-o dată într-o țară străină, fără să cunoască limba și trăind o mare tragedie.

Noi, comunitatea română din Israel, când am văzut că ambasadoarea Păstârnac nu are niciun gând să-i sprijine pe acești oameni, ne-am organizat într-un grup de voluntari numit „Israel ajută Colectiv”, am strâns bani pentru a le caza în hotelul spitalului, le-am adus mâncare zilnic și produse de strictă necesitate.

Citeşte şi: Răspunsul lui Dacian Cioloş la cererea PNL: "Îmi cunosc limitele"

După o săptămână, trebuiau depuse actele pentru ca răniții să poată beneficia de banii de ajutor oferiți de Guvern. Era nevoie de o cerere tip care o pune la dispoziție Ministerul Muncii, copii după acte, etc. Când am văzut disperarea însoțitorilor că nici acum Ambasada nu îi ajută și că sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă ca niște cerșetori, ne-am dus la ambasadă și am protestat.

În urma reclamațiilor noastre Ambasada ne-a invitat la „dialog”. Ne-am dus, am crezut că încep să se miște lucrurile. Am fost așteptați de doamna ambasador înconjurată de un grup de susținători care nu aveau nimic în comun cu răniții de la Colectiv, nu fuseseră nici măcar o dată la spital. Ni s-au făcut poze pentru a se arăta la București că Ambasada face ceva, după care din nou Ambasada a dispărut din peisaj. Noi am continuat să mergem cu rândul la spital, am făcut un dispecerat de urgență care colectează ofertele voluntarilor și nevoile însoțitorilor, le-am plătit hotelul, două camere pentru câte o lună de zile (acum avem aproape toți banii pentru a doua lună), ne ducem la spital zilnic cu mâncare, conform unui tabel, etc. Pur și simplu am realizat nu numai că avem o ambasadoare nepăsătoare, dar și un om fără inimă căruia nu i-a păsat de suferința semenilor săi. Așa că am renunțat să mai așteptăm vreun serviciu din partea lor.

Astăzi, 20 noiembrie 2015, la o zi după ce în ziarul local a apărut un articol care dezvăluie acest comportament nedemn al ambasadoarei, s-a publicat pe pagina de Facebook a ambasadei un anunț care ne revoltă pur și simplu. Textul anunțului lasă să se înțeleagă că Ambasada ar avea o implicare intensă în acest caz. Suntem consternați de o asemenea

obrăznicie și ne întrebăm ce scuze o să mai găsească acum doamna ambasador Păstârnac, o să-și aduce din nou „prietenii” în jurul ei să o apere?

Domnule președinte, situația diplomației din Israel este o bombă cu ceas. Am văzut că sunteți un președinte al schimbării în bine, vă rugăm analizați situația prezentată.

Cu stimă

Dragoș Nelersa

voluntar în grupul „Israel ajută Colectiv”

UPDATE: O scrisoare deschisă îi este adresata presedintelui Romaniei şi de organizatia israeliana AMIR, de această dată în apărarea ambasadoarei:

Excelenței Sale

Domnului Klaus W. Iohannis

Președinte al României

Excelență,

Considerăm o deosebit de plăcută îndatorire faptul de a vă adresa acest mesaj, al cărui scop este exprimarea admirației noastre față de conducătoarea echipei diplomatice a României în Israel, Excelența Sa Doamna Ambasador Andreea Pastarnac, atât pentru modul impecabil și agreabil în care își desfășoară activitatea, cât și pentru rodnica și atât de favorabila sa colaborare cu publicul israelian .

Perfectă cunoscătoare a limbii ebraice, Excelența Sa are posibilitatea –și bunăvoința - de a întreține relații umane excepționale , acordând atenție oricărei persoane fizice sau juridice care i se adresează, atât prin intermediul ambasadei cât și în mod direct, precum și de a administra cu deosebită atenție orice situație .

Organizația A.M.I.R. (Organizația Unitară a Evreilor Originari din România în Israel) - în numele căreia transmitem acest mesaj - este cea mai mare organizație care reprezintă comunitatea evreilor originari din România în Israel. Sub auspiciile sale se întrunesc douăzeci de asociații reprezentând evreii din diferitele zone geografice ale României stabiliți în Israel, al căror scop este de a organiza activități comune, comemorări și în special, de a păstra legătura cu România și a menține în obiectivul public această conexiune. Datorită activității sale au aderat la organizația noastră un număr foarte mare de personalități prestigioase, oameni de mare valoare, cum ar fi academicieni, oameni de artă, cultură, persoane active în viața economică sau cadre superioare din rândul armatei israeliene.

Organizția A.M.I.R. și-a propus ca obiectiv principal să scoată în evidență și să comemoreze istoria și moștenirea uriașă și demnă de respect a iudaismului românesc. Dovadă a acestei intenții este planul de a construi un muzeu al istoriei evreilor din România. Acest muzeu va fi amplasat în localitatea Rosh Pina, fondată în secolul 19 de către treizeci de familii de imigranți din România. In contextul acestui proiect ne bucurăm de calda încurajare a doamnei Ambasador.

Pe lângă acest proiect trebuie menționate diverse evenimente oficiale, cum ar fi festivități, colaborări academice, întâlniri publice, mese rotunde, simpozioane tematice, lansări de carte, publicații, proiecții de filme, folosirea masivă a mass mediei.

Excelența Sa Doamna Ambasador Pastarnac urmărește cu atenție evenimentele organizate și inițiate de A.M.I.R. și participă la ele, reprezentând România în modul cel mai onorabil .

Domnia Sa dă dovadă de o impresionantă cunoaștere a istoriei evreilor din România, a deosebitei lor contribuții la dezvoltarea României, precum și a contribuției extrem de importante a originarilor din România în dezvoltarea Statului Israel.

Cunoscând perfect și în profunzime relațiile dintre cele două state, Doamna Ambasador reușește întotdeauna să se adreseze în modul cel mai corespunzător și plăcut oricărei persoane care vine în contact cu Domnia Sa.

Considerăm colaborarea cu Doamna Ambasador Pastarnac drept cea mai reușită colaborare pe care am avut-o până astăzi cu un reprezentant al României și apreciem în modul cel mai favorabil contribuția Domniei Sale la promovarea unei imagini pozitive a României in Israel. Iar în ceea ce privește relațiile bilaterale cu reprezentanții comunității originarilor din România, trebuie menționat faptul că această comunitate, care reprezintă cea mai mare – din punct de vedere istoric - diaspora evreiască din lume, a crescut de la 400.000 de evrei ajunși aici în ultimii 130 de ani la peste un milion de persoane, prin adaugarea următoarelor generații de israelieni cu rădăcini românești.

Colaborarea deosebită cu Doamna Ambasador Pastarnac în tot ceea ce este legat de evenimentele pe care le inițiem, de ideile pe care le împărtășim, deschiderea efectiv impresionantă pe care o are Domnia Sa față de presa israeliana și presa de limbă română din Israel sunt demne de toată stima.

Este o adevărată plăcere și mândrie că România a decis să trimeată ca reprezentantă a Ministerului de Externe în Israel o persoană atât de pozitivă, o intelectuală în adevăratul sens al cuvântului ca Doamna Ambasador Andreea Pastarnac și așteptăm cu plăcere continuarea colaborării creative și deosebite cu Excelența Sa.

Cu deosebită stimă,

Av. Uri Adar – Membru în conducerea A.M.I.R.

Prof. Uzi Arad – Președintele Organizației Forței de Apărare

Colette Avital – Președintele Centrului Oraganizațiilor de Supraviețuitori ai Holocaustului în Israel

Dr. Dafna Cellier – Membră în conducerea A.M.I.R.

Dr. Doron Coler - Președintele Organizației Originarilor din Dorohoi

Dorit David Simor – Membră în conducerea A.M.I.R.

Av. Lydia Elron – Consultant juridic și membră în conducerea A.M.I.R.

Rinel Enghelberg – Președintele Asociației Evreilor din Moinești – LEOLAM

Eyal Fabian – Director General al Organizației A.M.I.R.

Israel Gat – Membru în conducerea A.M.I.R.

Yaakov Geler – Doctor în istorie, membru în conducerea A.M.I.R.

Dita Gara – Trezorieră A.M.I.R.

Av. Mosari Goldenberg –Președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română

Alex Goldfarb – Membru în conducerea A.M.I.R.

Ditza Goshen – Reprezentanta A.M.I.R. la Centrul de Studii Evreiești Române de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

Rabin Elhanan Guttman – Secretar General al Sinagogii și Centrului Comunitar al Evreilor Originari din România

Marius Heinrich – Președintele Asociației Originarilor din Bârlad

Micha Harish – Președintele Organizației A.M.I.R.

Ing. Monny Iuclea – Director Ing. al proiectului Muzeului

Avraham Iwanir – Reprezentantul organizației A.M.I.R. la Yad Va Shem

Beni Kaufman – Membru în conducerea A.M.I.R.

Shlomo Keidar – Membru în conducerea A.M.I.R.

Iosef Klein – Membru în conducerea A.M.I.R.

Prof. Danny Koren – Președintele Organizației Originarilor din Basarabia

Erna Kretzer – Președintele Asociației Originarilor din România, filiala Haifa

Berku Kriegler – Membru în conducerea A.M.I.R.

Iris Lackner – Relații publice și presă – A.M.I.R.

Arie Lavi – Responsabil comunicație – A.M.I.R.

Yaky Lev – Membru în conducerea A.M.I.R.

Iulian Litman – Membru în conducerea A.M.I.R.

Iulius Medler – Membru în conducerea A.M.I.R.

Prof. Riri Silvia Manor – Președintele Asociaței de Scriitori Israel – România

Dan Marian – Membru în conducerea A.M.I.R.

Colonel (rez.) Benny Michelsohn – Președintele Comisiei Israeliană de istorie militară

Ing. Moshe Nagor – Președinte de onoare – A.M.I.R.

Yossi Oren – Membru în conducerea A.M.I.R.

Pinku Itzhak – Președintele Asociației Originarilor din România, filiala Rishon le Zion

Arie Raiter – Directorul Muzeului Struma din Beer Sheva

Yehuda Rave – Membru în conducerea A.M.I.R.

Colonel (rez.) Shlomo Ron – Președintele comisiea Financeară și Membru în conducerea A.M.I.R.

Yohanan Ron Zinger – Președintele Asociației Originarilor din Bucovina

Armand Schor – Responsabil cu relațiile internaționale - A.M.I.R.

Yosseph Schwartz – Membru în conducerea A.M.I.R.

Eli Shahar – Director de proiect - Muzeu

Meir Shefi – Președintele Organizației Supraviețuitorilor din Transnistria

Ing. Baruch Tercatin – Fondatorul Muzeului Struma

Rafael Vago – Doctor în istorie, consultant academic A.M.I.R.

Rabin Yossef Wasserman – Președintele Fundației pentru promovarea și cultivarea iudaismului din România

Dr. Zigi Zilberman – Fondatorul Federației Sioniste din România

Yehoshua Zontag – Membru în conducerea A.M.I.R.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.