Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solicitarea administrației Trump pentru liderii de la București

reuters
trump

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză din cotidianul Național a jurnalistului Cătălin Tache referitoare la motivele care au stat în spatele descinderii în România a lui Rex Tillerson, șeful diplomației americane.

Național:

Dupa cum dezvaluiam inca de la sfarsitul verii, exista un plan bine pus la punct pentru ca increderea Administratiei Trump in liderii de la Bucuresti sa fie serios zdruncinata in aceasta toamna, fie ca e vorba de presedintii Senatului si a Camerei Deputatilor, de premier sau de chiar seful statului. Iar totul ar fi urmat sa porneasca de la nerespectarea termenilor de plata ai „marelui deal” privind procesul de inarmare demarat de tara noastra prin intarzierea, sub diverse pretexte, a „foii de parcurs” stabilita la Washington de catre presedintii Donald Trump si Klaus Iohannis, intelegere imbratisata cu exces de zel si de catre conducerea coalitiei de guvernamant.
Ceea ce s-a si intamplat, pentru ca, iata, trece saptamana dupa saptamana si in Parlament nu se reuseste inca asigurarea „cvorumului” de prin comisii pentru parafarea achizitionarii sistemelor de rachete „PATRIOT” din Statele Unite ale Americii. Iata insa ca planul minutios intocmit la Washington de catre George Maior nu s-a potrivit in cele din urma cu descinderea de noapte a lui Rex Tillerson la Bucuresti. Pentru ca, daca intr-o prima faza o astfel de vizita neanuntata, intempestiva si neoficiala parea sa fie pe placul celor care au semanat „vantul” neincrederii in respectarea intelegerilor bilaterale, sursele noastre sustin ca, in fapt, secretarul de stat american a aterizat intr-adevar pe Otopeni cu o falca in cer si una in pamant. Numai ca a cerut tuturor „actorilor” politici implicati in acest „teatru ieftin” sa termine o data cu tiganeala si sa respecte promisiunile facute de a asigura stabilitatea in Romania, altfel cu totii avand doar de pierdut!
Tradarea lui Iohannis, neputinta lui Dragnea!
Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, descinderea lui Tillerson a fost „deschisa” de sosirea la Bucuresti, inainte cu doua zile, a unuia dintre cei mai influenti lobbisti americani, care a lucrat inclusiv pentru campaniile unor presedinti ai SUA.
Pentru ca purul adevar este ca, oricat de important din punct de vedere geostrategic ar fi parteneriatul cu SUA, acesta costa! Si inca al naibi de mult! Iar Administratia Trump este serios presata de catre influentele grupari de lobby aflate in spatele parafarii intelegerii privind inarmarea Romaniei exclusiv din surse americane. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Deşi au fost izbite brutal de o criză devastatoare a datoriilor suverane, statele UE s-au scufundat şi mai mult în datorii. În perioada 2007-2016, datoriile guvernamentale au crescut în toate economiile comunitare cu excepţia Maltei, o ţară minusculă. În 14 state, datoriile au crescut de aproape două ori sau chiar mai mult.
De altfel, întreaga lume se adânceşte în datorii, care, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie. Numărul celor care văd în această tendinţă un pericol creşte. Îngrijorător este că datoriile cresc exponenţial în timp ce economiile avansează liniar. În pofida economiei puternice, 75 de oraşe germane sunt mai împovărate de datorii ca niciodată, datorând 82,4 miliarde de euro, potrivit unui studiu al EY, citat de ziarul Handelsblatt.
Federaţia Italiană de Ciclism ia în considerare tăieturi adânci în activitate după ce un audit extern i-a descoperit datorii de 2,7 milioane de euro, echivalente cu o cincime din bugetul anual, notează Corriere della Sera.  În Croaţia, guvernul a scăpat, nu fără emoţii, de un vot de neîncredere cerut din cauza administrării crizei datoriilor Agrokor, cea mai mare companie a ţării şi un stâlp al economiei locale şi balcanice. Agrokor are datorii de circa şase miliarde de euro, care cresc pe măsură ce se face lumină în contabilitate. Compania are 60.000 de angajaţi în Balcani. În Belgia, datoriile totale, private şi ale statului, ajung la aproape 300% din PIB şi sunt mai mari ca niciodată, atrag atenţia ziarele De Tijd şi L’Echo, care sunt îngrijorate că datoriile cresc mai rapid decât în majoritatea statelor europene.
Gospodăriile din Irlanda, o economie devastată de o criză bancară şi care a fost forţată să ceară un bailout internaţional în 2010, se află pe locul patru în UE la gradul de îndatorare. Pe primele locuri stau Suedia, Danemarca şi Olanda, printre cele mai înstărite naţiuni din lume.  Emisiunile de obligaţiuni ale companiilor europene se îndreaptă, agresiv, spre un an record, cu toate că Banca Centrală Europeană reduce stimulul economic, notează Financial Times. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

«Piraţi informatici ruşi au atacat Regatul Unit. Ei au vizat sectoarele energiei, telecomunicaţiilor şi mass-mediei». Iată ce a declarat miercuri responsabilul Centrului naţional al securităţii cibernetice (NCSC). Presa britanică afirmă de partea ei că Rusia a influenţat campania pentru referendumul privind Brexit-ul. Luni seara, premierul Theresa May denunţase déjà «actele ostile» ale Rusiei. De partea sa, Madridul a acuzat Moscova că ar fi sprijinit propaganda secesioniştilor catalani. Să fie oare chiar Rusia în spate după ce a fost acuzată şi de ingerinţă în campania prezidenţialelor americane de anul trecut?
Cele mai recente declaraţii tind să confirme ipoteza că Rusia a tras sforile şi în Marea Britania şi în Catalonia. «Activităţile Moscovei sunt în mod clar o sursă de preocupare. Rusia caută să zdruncine sistemul internaţional» a subliniat şeful Centrului naţional al securităţii cibernetice (NCSC). Ciaran Martin nu a vrut să intre în detalii dar a confirmat ingerinţa rusă.
Luni seara, premierul britanic Theresa May lansase un atac inedit la adresa Moscovei pe care o acuza că «vrea să facă din informaţie o armă. Vom face totul pentru a ne proteja şi ne vom întări cybersecuritatea» promisese atunci lidera de la Londra. Moscova dezminţise aceste acuzaţii estimând că sunt «iresponsabile şi fără fundament.» In opinia Rusiei, aceste acuzaţii nu sunt decât «praf în ochi folosit de Londra pentru a sustrage atenţia opiniei publice preocupată de Brexit.» Cum notează însă ziarul Le Monde, «destabilizarea Regatului unit şi a Uniunii europene, serveşte interesele geostrategice ale lui Vladimir Putin.»
In opinia unui parlamentar britanic citat de agenţia France Presse, «nu încape nicio îndoială că a existat amestec rusesc în politica britanică». Ziarul The Times evoca în ediţia sa de miercuri faptul că Rusia s-a amestecat în campania referendumului privind Brexit. Peste 150.000 de conturi Twitter bazate în Rusia – şi multe automatizate - au evocat frenetic chestiunea Brexit în zilele care au precedat consultarea populară. Majoritatea erau în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE. Ele au fost văzute de milioane de ori. In ultimele 48 de ore dinaintea referendumului, aceste conturi au publicat 45.000 de mesaje despre Brexit într-o «tentativă, aparent coordonată, de a semăna zâzanie» scrie cotidianul britanic citând un studiu al unor cercetători de la universitatea Berkeley din California. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Eliminarea ultimelor puncte de rezistenţă ale Daesh-Stat Islamic din Irak şi Siria a redeschis cutia Pandorei în ce priveşte perspectivele de evoluţie a conflictului tip război civil în Siria. Dar un război civil care nu mai seamănă nici a Primăvara Arabă de acum 6 ani, când dictatura lui Al Assad era contrată de aspiraţiile democratice şi de putere a unei majorităţi sunnite împotriva minorităţii allawite.
Din contra, pe teren avem deja faţă în faţă, eye to eye, nu numai interpuşii, proxy, ai superputerii americane, ai marii puteri regionale, Rusia, şi ai actorilor regionali interesaţi – Iran, Arabia Saudită, Turcia – ci chiar trupele speciale ale acestor state.
De unde maxima complicaţie şi perspectiva conflictului, care antrenează laolaltă toate aceste categorii de trupe. Şi un spaţiu de decont al multiplelor rivalităţi, ce reclamă nu numai tranşarea conflictului inter-sirian şi debarcarea lui Al Assad, cât identificarea unui nou duşman şi eliminarea ambiţiilor iraniene în regiune, un Iran care a profitat de confruntările locale şi rivalităţile sunniţi-şiiţi, dar şi de neînţelegerile Occidentului cu Rusia şi, nu rareori, cu Turcia, pentru a se infiltra şi a-şi proiecta forţa în Orientul Mijlociu.
Pe de altă parte, ieşirea din arena regională a Daesh-Stat Islamic a determinat apariţia vie a rănilor acestei perioade în teritoriul controlat de gruparea jihadistă, care a ucis, torturat, umilit populaţia civilă locală. Numeroase gropi comune sunt proba uciderii sadice a civililor, în afara filmelor propagandistice şi fără camere de luat vederi, în adevărate competiţii de crime cu premeditare cât mai sângeroase şi chinuitoare pentru victime. Un spectacol oribil al unei aberaţii a omenirii, în secolul 21. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.