Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluţia cea mai raţională pentru Klaus Iohannis

iohannis

Adevarul:

Klaus Iohannis încheie primul său an la Cotroceni cu un bilanţ politic mulţumitor. A reuşit, în pofida unei majorităţi parlamentare adverse, să-şi promoveze apropiaţii în funcţii cheie şi să obţină investirea guvernului Cioloş. PSD a fost scos de la guvernare, dar nu ca urmare a unei acţiuni politice a PNL, ci drept consecinţă a evenimentelor tragice care au şocat opinia publică. PSD şi PNL se află deopotrivă în criză de legitimitate şi de încredere. Politicienii uzaţi ai celor două partide nu au cum să se prezinte ca soluţie pentru următorul ciclu electoral. Preşedintele se poate gândi la două soluţii: Prima, sprijină un proces de reformă amplă în PNL. A doua, susţine formarea unui partid nou de la rădăcină. Prima soluţie are câteva avantaje importante. Este mai puţin costisitoare. PNL are o structură puternică în teritoriu, logistică, sedii, resurse umane. Mai important, liberalii au o substanţială reprezentare la nivelul administraţiei locale. Nu în ultimul rând, PNL este afiliat Popularilor Europeni, formaţiunea care conduce Uniunea Europeană. Dezavantajul este că actualul PNL este osificat ideologic şi incapabil să promoveze figuri politice noi. Dealtfel, PNL nu promovează nimic, aşteptând să fie adus la guvernare prin forţa împrejurărilor. Până acum, nu s-a îndeplinit. Construirea unui partid nou ar răspunde aşteptărilor societăţii care s-a săturat de figurile de până acum şi de modul de a se raporta la cetăţean al vechilor politicieni. Pentru a avea succes este nevoie de efort şi de câteva repere esenţiale. O identitate politică definită clar. O poziţionare euro-atlantică şi europeană. Un program concis, bazat pe câteva obiective strategice pentru dezvoltarea sustenabilă a ţării. Un obiectiv de etapă clar asumat: dublarea PIB ar putea fi un exemplu. O echipă de comunicare excelentă. O conducerea bazată pe competenţă. Implicarea unor ONG-uri într-o asemenea construcţie poate fi utilă ca suport, dar ar fi contraproductivă dacă se face în mod direct. Societatea îşi doreşte politicieni responsabili şi necorupţi, dar politicieni, nu activişti civici. Fiecare cu rolul său. Marile probleme ale unui astfel de proiect sunt timpul şi resursele. A face de la zero un partid capabil să câştige alegerile peste un an este o întreprindere riscantă. Iar, în faţa unei asemenea perspective, PNL ar deveni automat un partid aflat în opoziţie cu preşedintele. Combinarea celor două soluţii ar fi, probabil, calea cea mai raţională de urmat. Reformarea dramatică a PNL, retragerea figurilor uzate, promovarea unui val nou în primele rânduri, la nivel central şi local, mobilizarea militanţilor ar putea da rezultate chiar într-un timp scurt. Întrebarea este, cu cine să o faci?

Hotnews:

Franta si Belgia trec prin momente de groaza, dupa atentatele de la Paris si dupa alarma prelungita de la Bruxelles. Teroarea s-a instalat in inima Europei, s-au inchis scoli si linii de transport. Analistii scriu deja despre esecul celor doua state in a asigura protectie propriilor cetateni. Politico a explicat saptamana trecuta cum a ajuns cartierul Molenbeek centrul islamistilor radicali, iar un filosof francez a pus, intr-un text pentru Contributors, un diagnostic necrutator tarii sale: Franta, tara bolnava, stare de urgenta. Pentru orice minte lucida, directia in care se indreapta lumea astazi reprezinta principala tema de ingrijorare. Insa avem si noi teroristii nostri, chiar aici, langa noi. Exista si alt mod a tine sub teroare un stat sau pe cetatenii lui, nu doar prin arme, bombe si atacuri kamikaze. Coruptia ucide asa, cum s-a intamplat la Colectiv, dar mai face ceva ingrozitor. Transforma treptat omul intr-o bestie lacoma, il reduce la stadiul de animal manat de instincte. Aruncati o privire pe detaliile ultimului dosar, in care cinci politisti si un psiholog de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor (ONPM), in frunte cu seful institutiei, terorizau cetatenii pe care trebuiau sa-i protejze. Unul dintre martorii intrati in program ar fi incercat chiar sa se sinucida din cauza sicanelor si amenintarilor la care era supus de catre politisti... In Romania, teroristul de langa noi imbraca haina de camuflaj a coruptiei. Judecatoarea care i-a eliberat contra cost pe fratii Becali in Dosarul Transferurilor, politistul care incasa mita in numar de fripturi sau baxuri de bere, snopul de primari prinsi de ANI ca-si dadeau singuri contracte firmelor la care erau actionari, ministrul prins cu noi contracte de consultanta pentru casa lui de avocatura incheiate pe baza de trafic de influenta - toate acestea descriu un stat aflat inca sub asaltul coruptiei de sus pana jos, de la simplu functionar la varfurile din guvern. Teoristul de langa noi nu poarta arme automate, bombe sau centuri de kamikaze, dar cu toate acestea actiunile lui dinamiteaza statul si increderea cetatenilor in el.

Digi24:

Problema siriană se va rezolva permițându-le tuturor persoanelor din toate religiile să participe la înțelegeri comune, a spus Cristian Pârvulescu. Politologul a subliniat că soluția militară nu este una viabilă, cum nu a fost nici în Irak. De altfel, acesta a spus că soluția există, chiar în criza imigranților, dar că politicienii sunt „incapabili să iasă din discursul suveranist bazat pe sondaje și pe frică”.„Daesh n-a construit un stat, Daesh a construit teroare pe teritoriile pe care le controlează”, a spus Cristian Pîrvulescu argumentând de ce nu i-ar spune grupării Stat Islamic așa. Politologul a amintit că țările occidentale au construit coaliții și în Afganistan în 2001, în Irak în 2003, iar de această dată în Siria. „În favoarea cui? Pentru că în defavoarea cui înțelegem, în defavoarea Daesh”, a a completat el. „Dar în favoarea cui, a lui Bashar Al-Assad? Până la urmă, problema cea mai mare a Siriei, ce a făcut să ajungă în această situație dramatică, este acest personaj pe care Rusia îl apără, personaj care este vinovat de sute de mii de victime civile, care nu va fi niciodată acceptat de sunniți și probabil nici de șiiți. Aparține minorității alawite, o sectă șiită radicală, care înseamnă cam 13% din populația siriană”, a menționat politologul. „Cum putem să rezolvăm problema dacă nu vom permite șiiților, sunniților, creștinilor și celorlalți să participe la o înțelegere comună? De aceea n-am avut în Tunisia probleme, pentru că Ben Ali a plecat, de aceea lucrurile n-au continuat dramatic în Egipt, pentru că Hosni Mubarak a fost răsturnat. Ambiția Rusiei de a-l păstra pe Assad este cea mai simplă explicație”, a mai spus Cristian Pîrvulescu... „Dacă politica se face după sondajele de opinie publică atunci niciodată n-o să avem o politică normală”, a mai spus politologul, adăugând că terorismul nu va schimba politica europeană în privința refugiaților. „Ne plângem de un milion la o populație de 550 de milioane de locuitori? Canada are 40 de milioane de locuitori, sigur, este o imigrație aleasă, geografia o ajută. Haideți să încercăm să închidem granițele, să le controlăm mai bine, să creăm coridoare pe care imigranții refugiații să vină și în felul acesta vom avea și noi imigrație controlată. Avem soluții, problema noastră sunt politicenii de la nivel național, care sunt incapabili să iasă din discursul suveranist bazat pe sondaje și pe frică”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.