Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj ARP: Ce așteptări are populația de la Guvernul Cioloș

ARP2

Sodajul IRES făcut la începutul lunii decembrie a arătat, în opinia mea, un moment de confuzie (sau de tranziție) al opiniei publice, moment în care populația nu știe precis ce dorește. Putem intui asta văzând cum respondenții își descriu preocupările în mod diferit în funcție de modul în care este pusă întrebarea. Agenția de Rating Politic a publicat partea a doua a sondajului  desfășurat cam în aceeași perioadă. Datele publicate confirmă această interpretare ... dar o și complică.

Avem, în continuare, contradicții între o agendă publică dominată de lupta împotriva corupției și în care tăierile ilegale de păduri par mai importante decât sănătatea publică...

ag pers...și o agendă publică dominată de problema locurilor de muncă.

agenda2Contrazicerea este partea care nu surprinde. Mai surpinzătoare este agenda așteptărilor față de guvernul Cioloș. Așteptările economice și sociale (de nivel de trai) însumate sunt preocuparea principală a sunt 60% din respondenți (66% dintre cei ce au avut o opțiune). Corupția și sănătatea sunt, împreună, preocuparea a 22% din respondenți (24% dintre cei ce au o opțiune).

Această a doua descriere a agendei publice dominată de triada economie & nivel de trai - corupție - sănătate este (relativ!) asemănătoare cu agenda publică din lunile precedente incendiului de la Colectiv.

O interpretare posibilă este acea că publicul așteaptă, într-adevăr, o schimbare majoră (mai mult sau mai puțin bine definită) dar nu de la Guvernul Cioloș. Aceasta ar fi o veste bună pentru noul premier care trebuie "doar" să crească nivelul de trai, dar nu și să reformeze țara și/sau clasa politică.

Altfel, majoritatea cetățenilor (57%) se așteaptă ca situația României să se îmbunătățească peste una an sub guvernarea lui Cioloș, în timp ce doar 13% se așteaptă să se înrăutățească. De asemenea, majoritatea populației consideră că soluția numirii unui guvern de tehnocrați din afara partidelor a fost cea mai bună soluție după căderea guvernului Ponta.

cel mai bineDe asemenea, 27% dintre respondenți se așteaptă ca Guvernul Cioloș să rămână în funcție după 2016. (Notă: Din punct de vedere legal, guvernul Cioloș își încheie mandatul după alegeri. Afirmațiile trebuiesc interpretate ca sprijin pentru un nou guvern Cioloș după 2016.)

La fel ca și în alte sondaje, cinstea și integritatea sunt calitățile cele mai dezirabile la politicieni. Aceasta este părerea a 45% dintre cetățeni. 11% doresc ca parlamentarii să fie "aproape de oameni" și doar 10% ca aceștia să fie competenți.

parl idealTrebuie remarcat, totuși, că Dacian Cioloș este simpatizat de populație chiar dacă este văzut mai degrabă ca și competent/educat decât cinstit/corect.

profilÎn încheiere observ, cu oarecare tristețe, că 67% dintre români cred că refugiații sunt un pericol pentru România.

refugati

Sondajul integral poate fi citit aici.

Citiți și:

Sondaj ARP: O treime din români susține că ar vota un partid Iohannis-Cioloș;

Sondaj IRES: O națiune nehotărâtă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.