Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Chiar vor romanii un alt guvern?

Un sondaj recent realizat de INSCOP releva cat de mult isi doresc de fapt romanii schimbarea Guvernului Ponta, care va fi suspus unei motiuni de cenzura marti.

Chiar daca sondajul este realizat inainte de trimiterea in judecata a lui Victor Ponta, datele raman relevante. Astfel, in ciuda faptului ca PNL se afla in topul preferintelor electoratului, nu sunt majoritari cei care sa doreasca schimbarea Guvernului, a premierului sau sa sustina ideea alegerilor anticipate.

Dintre cei chestionați, 30,4% sunt de acord cu ideea că actualul guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (față de 33,2% în luna iulie) în timp ce 50% sunt în dezacord. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19,6%.

26,9% dintre respondenți consideră că guvernul actual trebuie să rămână în funcție, dar cu un alt prim-ministru, în timp ce 51,7% nu sunt de acord cu această afirmație. Procentul non-răspunsurilor este de 21,4%.

Sunt de acord cu ideea organizării de alegeri anticipate 26,4% dintre cei chestionați (față de 30,3% în luna iulie), în timp ce 62,4% își exprimă dezacordul. Cu alte cuvinte, apetitul populației pentru alegeri anticipate este din ce în ce mai scăzut pe măsură ce ne apropiem de alegerile la termen. Nu știu sau nu răspund la întrebare 11,2% dintre cei chestionați.

content-image

Cetatenii vor in schimb ca presedintele si Guvernul sa colaboreze mai strans, iar alegerile parlamentare si cele prezidentiale sa se organizeze simultan.

77,8% dintre cei chestionați sunt de părere că Guvernul trebuie să colaboreze strâns cu Președintele pe orice subiect de interes public (față de 78,3% în luna iulie), doar 13,6% exprimându-și dezacordul cu această idee. Altfel spus, peste trei sferturi din populație validează ideea bunei colaborări instituționale între cei doi poli ai executivului, considerând că lupta politică nu trebuie să afecteze interesul general.

63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale la aceeași dată, 22,9% nu sunt de acord, în timp procentul non-răspunsurilor este de 14,2%. Rezultatele la această întrebare demonstrează că devansarea scrutinului prezidențial față de cel parlamentar nu mai are suportul populației, ca urmare a climatului de conflictualitate politică pe care l-a generat, se arata in analiza INSCOP.

Barometrul “INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 10-15 septembrie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.