Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ - Euroscepticii pierd teren în UE. Care este opinia românilor

Romania UE

Pentru un număr tot mai mare de cetățeni apartenența la UE este un lucru bun. Conform celui mai recent Eurobarometru - studiul ce vizează atitudinile europenilor - cifrele s-au întors practic la nivelul anterior crizei începute în 2007.

Antonio Tajani, Preşedintele Parlamentului European, declară: „Rezultatele sondajului Parlamentului European referitor la atitudinile cetățenilor fată de Uniunea Europeană sunt, pentru prima dată de la începutul crizei din 2007, foarte încurajatoare. Acestea relevă faptul că cetățenii europeni se aşteaptă ca Uniunea Europeană să răspundă cu o singură voce temerilor mari legate de recentele evenimente internaționale care au transformat lumea într-un loc mai nesigur şi mai periculos. Depinde de noi, liderii politici, să le demonstrăm că au dreptate să aibă aceste așteptări. În acest scop, trebuie să îi convingem, prin acţiunile şi deciziile noastre zilnice, că Uniunea Eur opeană poate atât să le protejeze, cât şi să le facă viaţa mai bună.”

Vezi și: Comisia Europeană intervine în plin scandal: NU este o soluţie să interzici un serviciu de tip Uber

Sondajul, comandat de Parlamentul European și publicat vineri, arată că 57% dintre europeni consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun, în creștere cu 4 puncte procentuale față de sondajul din septembrie 2016 și aproape la același nivel ca în 2007 (58%), înainte de începerea crizei financiare și economice. 54% dintre români consideră un lucru bun faptul că ţara noastră este în UE, faţă de 53% în 2016. Procentele diferă semnificativ de la o țară la alta.

O nevoie mai mare de acţiune la nivelul UE în ce priveşte lupta împotriva terorismului, șomajului și evaziunii fiscale

Reacționând la ultimele evenimente geopolitice, 73% din respondenți preferă găsirea unui răspuns comun de către UE, și nu acțiuni naționale individuale, la situaţii precum: instabilitate tot mai mare din lumea arabă (73% în UE, faţă de 55% în România), creșterea influenței Rusiei (71% în UE, faţă de 57% în România) și a Chinei (71% în UE, faţă de 55% în România), Brexit (63% în UE, faţă de 51% în România) sau alegerea lui Donald Trump (64% în UE, faţă de 48% în România).

O majoritate puternică cere, de asemenea, ca UE să facă mai multe eforturi pentru a face față provocărilor curente, cum ar fi lupta împotriva terorismului (80% în UE, 78% în România) şi șomajului (78% în UE, 78% în România), protecția mediului (75% în UE, 76% în România) și combaterea evaziunii fiscale (74% în UE, 79% în România).

Vezi și: Florian Bodog: Voi solicita blocarea exportului intracomunitar pentru medicamentele care dispar

Importanța vocilor cetățenilor la nivel UE și național

Un număr din ce în ce mai mare de europeni (43% în UE, 45% în România) consideră că vocile lor contează la nivel european, mai mult ca în orice alt an din 2007 până în prezent, și cu 6 procente în plus față de 2016. În cazul României, creșterea este de 7 procente faţă de anul trecut. 63% dintre europeni, respectiv 48% dintre români, consideră că vocea le este auzită la nivel național.

Inegalitățile sociale sunt încă semnificative

În cele din urmă, o majoritate copleșitoare a europenilor (84% în UE, 74% în România) susțin că inegalitățile dintre clasele sociale sunt semnificative. O treime dintre ei cred că pentru mulți ani criza va continua.

Precizări metodologice: studiul s-a realizat pe un eşantion de 27901 persoane (1033 în România), prin interviuri faţă-în-faţă în perioada 18-27.03.2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.