Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj IMAS. Greul abia începe pentru PSD

1968_grafic-scadere

În sondajul IMAS privind încrederea în partide și politicieni, PSD este cotat în luna aprilie la 40.6% încredere, în scădere cu mai bine de opt procente față de cât a înregistrat în prima lună a anului.

Vârful de lance al social-democraților, Liviu Dragnea, este și el în cădere liberă. Dacă în ianuarie 2017 se situa la un nivel de încredere de 31.5%, până în luna aprilie acesta pierde peste șapte procente.

Trebuie specificat de la bun început că o oarecare scădere a nivelului de încredere era normală pentru social-democrați. După pragul artificial la care a ajuns prin câștigarea alegerilor parlamentare și consumarea perioadei de grație de care se bucură oricare nouă guvernare, PSD scade în medie câte trei puncte procentuale pe lună.

O parte din această scădere poate fi explicată prin criza pornită de OUG 13. Dar tocmai faptul că media de 3% se păstrează de la lună la lună ne arată că problemele din justiție nu sunt singurele care le dau bătăi de cap celor din PSD.

Una dintre cele mai mari probleme ale actualei guvernări este ezitarea de care dă dovadă în luarea deciziilor. Pe lângă ordonanța de urgență din justiție, social-democrații au părut lipsiți de fermitate și în alte rânduri, ultimul exemplu de acest fel fiind plafonarea indemnizațiilor pentru mame.

Ori de câte ori vreun ministru sau vreun Șerban Nicolae mai scot la înaintare cîte un plan de acțiune de care opinia publică se scandalizează, Liviu Dragnea sau Sorin Grindeanu se văd nevoiți să iasă public și să-și pună subordonații la punct.

Toate aceste bâlbâieli trădează o lipsă de profesionalism, de expertiză, sau poate chiar de încredere în propriile forțe, după experiența neplăcută a protestelor de la începutul anului.

Ce e și mai grav pentru social-democrați este că aceștia scad în medie cu 3% pe lună fără ca măcar rezultatele acțiunilor lor să înceapă să se resimtă în societate. Creșterile de salarii și tăierile de taxe, incapacitatea de a atrage fonduri europene, scăderea bugetului de investiții precum și scăderile încasărilor la bugetul de stat încă nu apasă la nivelul maxim.

Populația încă mai are răbdare iar moralul acesteia încă poate fi întreținut prin prezentarea de date eronate. Va veni însă momentul în care actualul guvern nu va mai putea mima performanța și va trebui să vorbească despre starea de fapt a lucrurilor.

Un exemplu în care un social-democrat prezintă date eronate despre rezultatele actualei guvernări este cel al lui Ilan Laufer, secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Acesta a declarat că în primele două luni ale anului, investițiile străine directe au crescut cu 85%(!!!) față de aceeași perioadă a anului trecut, trăgând de aici concluzia că investitorii străini au încredere în programul de guvernare.

Nu doar că investițiile străine nu au crescut cu 85%, dar sunt chiar mai mici decât cele realizate în primele două luni ale anului 2016, după cum arată cei de la Factual.ro. Dar dacă în momentul de față merge încă să prezinți niște date modificate din pix, lucrurile nu vor fi la fel de simple începând cu această toamnă.

Legea salarizării unitare nu este gata însă se anunță a fi un adevărat fiasco. Comisia europeană a scăzut și mai mult prognoza de creștere economică a României, până la 4.3% în acest an. De asemenea, experții europeni trag un semnal de alarmă și asupra faptului că nu vom reuși să ne încadrăm în limita de 3% deficit bugetar. Ținând cont că guvernul și-a construit bugetul pe o previziune de 5.2% creștere economică, riscul de implozie este unul major.

Situația nu este deloc una pozitivă pentru PSD. Societatea civilă s-a învățat minte și este atentă la mișcările din justiție. Sindicatele strâmbă din nas vizavi de legea salarizării unitare iar oficialii europeni trag semnale de alarmă unul după altul.

Facelift-ul realității nu va mai putea funcționa multă vreme și, presupunând că toată această stare de ezitare în luarea deciziilor va persista, nu doar că social-democrații vor putea să revină pe creștere în încredere, dar vor scădea din ce în ce mai tare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.