Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ în Turcia după puciul eşuat. Pe cine consideră turcii vinovat

turcia

Aproape două treimi dintre turci cred că predicatorul musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat eşuată din Turcia, din 15 iulie, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi de Andy-Ar, informează Reuters. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţine că Gulen, care are mulţi susţinători în Turcia, a organizat complotul, aminteşte agenţia de presă britanică.

Reacția Moscovei la acuzațiile că influențează campania electorală din SUA


Sondajul Andy-Ar a relevat că 64,4% dintre respondenţi cred că Gulen se află în spatele puciului ratat, 3,8% au dat vina pe SUA, 3,6% consideră vinovate puterile străine, iar 2,2% cred că în spatele loviturii de stat s-a aflat însuşi preşedintele Erdogan. 

Potrivit studiului, 72,6% dintre persoanele chestionate cred că militarii care au pus la cale lovitura de stat au fost sprijiniţi de alte state, în timp ce 78,9% consideră că solidaritatea manifestată între Erdogan şi liderii opoziţiei în timpul tentativei de puci a fost sinceră.

Ion Cristoiu despre dezvăluirile lui Băsescu: Pun la îndoială democrația din România


Pe de altă parte, sondajul mai consemnează că 83,9% dintre turci au urmărit primele declaraţii ale lui Erdogan în noaptea puciului şi că 65,7% dintre cei chestionaţi sau rude ale respondenţilor au ieşit pe străzi la chemarea preşedintelui turc. 

Întrebaţi dacă îşi doresc ca Gulen să fie adus în Turcia, 81,5% dintre respondenţi au răspuns 'da', în timp ce 77,7% au exprimat opinia că Gulen şi susţinătorii săi reprezintă o ameninţare la adresa ordinii actuale şi pentru viitorul Turciei. 

Sondajul a fost realizat prin telefon pe un eşantion de 1.496 de oameni, în ziua de 19 iulie, a anunţat Andy-Ar, transmite agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.